Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu na pyszny obiadek ? biegnę wam z pomocą i podam przepis na przepyszne ćwiartki z kurczaka w sosie z dużą ilością natki pietruszki. Myślę że każdemu przypadnie do gustu jest dość szybki w przygotowaniu, wystarczą ćwiartki przyprawy i włożenie odrobiny serca do przygotowania tak pysznego obiadu, a rodzina będzie zachwycona jego smakiem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Dzień wcześniej przygotować ćwiartki z kurczaka, umyć je, oczyścić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie przełożyć je do miski obsypać przyprawami oraz wlać olej. Całość najlepiej za pomocą rąk wmasować w ćwiartki i odstawić na całą noc przykryte folią aluminiową do lodówki aby przyprawy dobrze wchłonęły w mięso.
Tuż przed przygotowaniem obiadu ćwiartki wyjąć z lodówki. Na głęboką suchą patelnię położyć ćwiartki skórą ku dołowi czyli w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Gdy ćwiartki mamy już ładnie obsmażone, wlać do nich przegotowaną wodę, wsypać suszone warzywa i można doprawić szczypta przyprawy z solą. Dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę do pełnej miękkości mięsa. Gdy mięso jest już mięciutkie wkroić pęczek natki pietruszki tak około 30 g.
W czasie gdy na małym ogniu ćwiartki z natką pietruszki się gotują, rozrobić śmietanę z mąką oraz gorącym wywarem od mięsa tak aby nie było grudek. Zalać przygotowaną śmietaną ćwiartki i zagotować na średnim ogniu do powstania fajnego gęstawego sosu.
Mój obiadek podałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem polanymi sosem z mięsa, ćwiartką z przygotowanego kurczaka oraz ukochaną sałatą masłową razem z lodową ze szczypiorkiem i śmietaną przygotowaną na słodko - kwaśno. Kurczak tak przygotowany wyszedł bardzo soczysty a mięso samo odchodziło od kości. Serdecznie polecam dla większej ilości domowników wystarczy zwiększyć składniki.