Do góry

Dania główne Przepis na:

ćwiartki z kurczaka w sosie śmietanowym

ćwiartki z kurczaka w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1906

Dodano:

Odsłon: 8466

Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam - i dobrze :) Ćwiartki wypłukałam , osuszyłam papierowym ręcznikiem , natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam marchew , pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej

Składniki

  • 3 ćwiartki z kurczaka ( dla każdego po jednej)
  • 1 mała cebula 1 marchew 1 pietruszka
  • 2 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku
  • po 1/5 łyżeczce ziół prowansalskich,tymianku,imbiru,
  • po 3-5 ziarenek pieprzu,kolendry,ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia/ może być pszenna
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, osuszamy , nacieramy odrobiną soli. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ćwiartkami z kurczaka. Do mięsa dolewamy wodę , dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchew z pietruszką oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 1.15 godz. Dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego sosu - zapobiegnie to zważeniu się śmietany. Zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Jeżeli sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną to dolewamy ją do sosu po troszeczku i mieszamy, jeżeli sos zrobi się gęsty , więcej mąki już nie wlewamy.

    Sos podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń