Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam - i dobrze :) Ćwiartki wypłukałam , osuszyłam papierowym ręcznikiem , natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam marchew , pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 58
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4187
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8636
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 58
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4187
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8636
Składniki
Mięso płuczemy, osuszamy , nacieramy odrobiną soli. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ćwiartkami z kurczaka. Do mięsa dolewamy wodę , dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchew z pietruszką oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 1.15 godz. Dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego sosu - zapobiegnie to zważeniu się śmietany. Zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Jeżeli sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną to dolewamy ją do sosu po troszeczku i mieszamy, jeżeli sos zrobi się gęsty , więcej mąki już nie wlewamy. Sos podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!