Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Cykorie ugotować w dobrze osolonej wodzie, ok 15 min. Przed gotowaniem wyciac glab. Nie gotowac pod przykryciem! Po ugotowaniu cykorie odcedzic, niech skapie.
Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem. Kazda cykorie owinac plastrem szynki, najlepiej, by byly to duze platy, jak np szynka babuni.
Wersja A: I mozna cykorie z szynka owinac jeszcze serem, rowniez w plastrach (To wersja holenderska) i zapiec. Podawac jako glowne danie z dowolna salatka.
Wersja B: Nie owijac cykorii serem a posypac z wierzchu startym. Wtedy ukladam cykorie z szynka w naczyniu, zalewam sosem beszamelowym i posypuje serem. Najlepiej nie za mlodym, gdyz potem wyplynie duzo tluszczu. Najlepiej parmezanem, ale moze byc i polski. Sos beszamelowy jest opcjonalnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 10 min, poki sie zrumieni. Polecam obie wersje:) Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Netka34 09 marca 2011Zgłoś do usunięcia
ser mlody, to taki hmm...jasnozolty, bardzo miekki, a lepszy jest taki, ktory dluzej lezakuje, twardszy, warto w supermarkecie poprosic o taki do zapiekania:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fablen 09 marca 2011Zgłoś do usunięcia
:) super2 Kto głosował? | Odpowiedz

Wabik 08 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis, wart wypróbowania. Tylko co to jest ser młody lub nie-młody ???0 Kto głosował? | Odpowiedz