Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe, po prostu-inne
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1071
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1024
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12930
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1071
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1024
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12930
Składniki
Cykorie ugotować w dobrze osolonej wodzie, ok 15 min. Przed gotowaniem wyciac glab. Nie gotowac pod przykryciem! Po ugotowaniu cykorie odcedzic, niech skapie.
Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem. Kazda cykorie owinac plastrem szynki, najlepiej, by byly to duze platy, jak np szynka babuni.
Wersja A: I mozna cykorie z szynka owinac jeszcze serem, rowniez w plastrach (To wersja holenderska) i zapiec. Podawac jako glowne danie z dowolna salatka.
Wersja B: Nie owijac cykorii serem a posypac z wierzchu startym. Wtedy ukladam cykorie z szynka w naczyniu, zalewam sosem beszamelowym i posypuje serem. Najlepiej nie za mlodym, gdyz potem wyplynie duzo tluszczu. Najlepiej parmezanem, ale moze byc i polski. Sos beszamelowy jest opcjonalnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 10 min, poki sie zrumieni. Polecam obie wersje:) Smacznego!