Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe, po prostu-inne
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5733
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 132
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5733
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 132
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Składniki
Cykorie ugotować w dobrze osolonej wodzie, ok 15 min. Przed gotowaniem wyciac glab. Nie gotowac pod przykryciem! Po ugotowaniu cykorie odcedzic, niech skapie.
Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem. Kazda cykorie owinac plastrem szynki, najlepiej, by byly to duze platy, jak np szynka babuni.
Wersja A: I mozna cykorie z szynka owinac jeszcze serem, rowniez w plastrach (To wersja holenderska) i zapiec. Podawac jako glowne danie z dowolna salatka.
Wersja B: Nie owijac cykorii serem a posypac z wierzchu startym. Wtedy ukladam cykorie z szynka w naczyniu, zalewam sosem beszamelowym i posypuje serem. Najlepiej nie za mlodym, gdyz potem wyplynie duzo tluszczu. Najlepiej parmezanem, ale moze byc i polski. Sos beszamelowy jest opcjonalnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 10 min, poki sie zrumieni. Polecam obie wersje:) Smacznego!