Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe, po prostu-inne
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 314
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 314
Składniki
Cykorie ugotować w dobrze osolonej wodzie, ok 15 min. Przed gotowaniem wyciac glab. Nie gotowac pod przykryciem! Po ugotowaniu cykorie odcedzic, niech skapie.
Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem. Kazda cykorie owinac plastrem szynki, najlepiej, by byly to duze platy, jak np szynka babuni.
Wersja A: I mozna cykorie z szynka owinac jeszcze serem, rowniez w plastrach (To wersja holenderska) i zapiec. Podawac jako glowne danie z dowolna salatka.
Wersja B: Nie owijac cykorii serem a posypac z wierzchu startym. Wtedy ukladam cykorie z szynka w naczyniu, zalewam sosem beszamelowym i posypuje serem. Najlepiej nie za mlodym, gdyz potem wyplynie duzo tluszczu. Najlepiej parmezanem, ale moze byc i polski. Sos beszamelowy jest opcjonalnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 10 min, poki sie zrumieni. Polecam obie wersje:) Smacznego!