Do góry

Dania główne Przepis na:

Cynamonowe pancakes z musem jabłkowym

Cynamonowe pancakes z musem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 685

Pod koniec tygodnia człowiekowi nic nie chce się robić, dlatego właśnie postanowiłem osłodzić sobie i Wam ostatnie dwa dni :) Ten przepis to trochę eksperyment nie robiłem nigdy czegoś podobnego i cieszę się, że wyszło :) Kochacie tak jak unoszący się w powietrzu cynamon? To koniecznie musicie spróbować tej wersji pancakes :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jabłka
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 200 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. No to zabieramy się za kuchenne eksperymenty :) Najpierw przygotujemy mus jabłkowy :D Pamiętam jego smak głównie z dzieciństwa, podawany razem z ryżem, gościł dosyć często na domowym stole. Wróćmy jednak do teraźniejszości. Jabłka obmywamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, wsypujemy 2 łyżki cukru i zalewamy wodą. Dodajemy cynamon i gotujemy, cały czas mieszając. Gdy zmiękną blendujemy na gładką masę i pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Do musu dodajemy mąkę, maślankę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, jajko i olej, a następnie wszystko razem miskujemy. Powinniśmy uzyskać lekko brązową masę :) Jeżeli ciasto jest zbyt leiste dodajemy jeszcze trochę mąki.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę ciasta. Smażymy z obu stron i przed podaniem, namiar tłuszczu odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy z czym chcemy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń