Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zdecydowanie najlepsze danie jakie zrobiłam od bardzo długiego czasu (a tak przynajmniej twierdzi mój mąż ;)). Ravioli z kremowym farszem z delikatnej ricotty i pesto z suszonych pomidorów. Dopełnieniem całości jest masło z pieprzem, chilli i skórką cytrynową, które nadaje niepowtarzalnego aromatu.
Maszynka do makaronu
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 21
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 376
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 432
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 159
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 21
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 376
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 432
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 159
Składniki
Mąkę mieszamy z jajkami, zagniatamy. Gdy składniki się połączą dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy długo, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy oliwę i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę przekładamy na sitko na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Łączymy ją z pomidorowym pesto i parmezanem. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Teraz najtrudniejszy etap, czyli wałkowanie. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko. Gorąco polecam użycie maszynki do makaronu - bardzo ułatwia sprawę. Na paskach cieniutko rozwałkowanego ciasta układamy porcje farszu.
Pasek składamy na pół, dociskamy wokół farszu aby ciasto się skleiło, staramy się aby w środku nie zostało dużo powietrza. Wycinamy pierożki - można użyć noża do pizzy lub karbowanego nożyka. Gotowe pierożki odkładamy na omączoną stolnicę.
W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy pierożki. Jest ich sporo, więc warto podzielić je na 2 porcje. Gotujemy około 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy. Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, pieprz i płatki chilli. Kiedy się nagrzeje wrzucamy ravioli. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Ravioli podajemy od razu.