Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zdecydowanie najlepsze danie jakie zrobiłam od bardzo długiego czasu (a tak przynajmniej twierdzi mój mąż ;)). Ravioli z kremowym farszem z delikatnej ricotty i pesto z suszonych pomidorów. Dopełnieniem całości jest masło z pieprzem, chilli i skórką cytrynową, które nadaje niepowtarzalnego aromatu.
Maszynka do makaronu
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1462
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1641
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1462
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1641
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Mąkę mieszamy z jajkami, zagniatamy. Gdy składniki się połączą dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy długo, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy oliwę i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę przekładamy na sitko na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Łączymy ją z pomidorowym pesto i parmezanem. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Teraz najtrudniejszy etap, czyli wałkowanie. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko. Gorąco polecam użycie maszynki do makaronu - bardzo ułatwia sprawę. Na paskach cieniutko rozwałkowanego ciasta układamy porcje farszu.
Pasek składamy na pół, dociskamy wokół farszu aby ciasto się skleiło, staramy się aby w środku nie zostało dużo powietrza. Wycinamy pierożki - można użyć noża do pizzy lub karbowanego nożyka. Gotowe pierożki odkładamy na omączoną stolnicę.
W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy pierożki. Jest ich sporo, więc warto podzielić je na 2 porcje. Gotujemy około 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy. Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, pieprz i płatki chilli. Kiedy się nagrzeje wrzucamy ravioli. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Ravioli podajemy od razu.