Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zdecydowanie najlepsze danie jakie zrobiłam od bardzo długiego czasu (a tak przynajmniej twierdzi mój mąż ;)). Ravioli z kremowym farszem z delikatnej ricotty i pesto z suszonych pomidorów. Dopełnieniem całości jest masło z pieprzem, chilli i skórką cytrynową, które nadaje niepowtarzalnego aromatu.
Maszynka do makaronu
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2651
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20157
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 759
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7194
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2651
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20157
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 759
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7194
Składniki
Mąkę mieszamy z jajkami, zagniatamy. Gdy składniki się połączą dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy długo, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy oliwę i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę przekładamy na sitko na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Łączymy ją z pomidorowym pesto i parmezanem. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Teraz najtrudniejszy etap, czyli wałkowanie. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko. Gorąco polecam użycie maszynki do makaronu - bardzo ułatwia sprawę. Na paskach cieniutko rozwałkowanego ciasta układamy porcje farszu.
Pasek składamy na pół, dociskamy wokół farszu aby ciasto się skleiło, staramy się aby w środku nie zostało dużo powietrza. Wycinamy pierożki - można użyć noża do pizzy lub karbowanego nożyka. Gotowe pierożki odkładamy na omączoną stolnicę.
W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy pierożki. Jest ich sporo, więc warto podzielić je na 2 porcje. Gotujemy około 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy. Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, pieprz i płatki chilli. Kiedy się nagrzeje wrzucamy ravioli. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Ravioli podajemy od razu.