Teraz królują na moim stole. Kluski serowe z truskawkami. Ciasto dzięki twarogowi jest dość elastyczne i doskonale pasuje do truskawek. Wystarczy tylko posypać cukrem pudrem.
"Czapki Napoleona" z truskawkami
Składniki
- Ciasto: twaróg tłusty 100 g
- mąka pszenna 350 g
- 1 mniejsze jajko
- olej 2 łyżki
- szczypta soli
- truskawki ok. 300 g
- cukier puder do posypania
Składniki
- Ciasto: twaróg tłusty 100 g
- mąka pszenna 350 g
- 1 mniejsze jajko
- olej 2 łyżki
- szczypta soli
- truskawki ok. 300 g
- cukier puder do posypania

Etapy przygotowania
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące. Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką. Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona. Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia. Potem posypujemy cukrem pudrem. PYCHA.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 147
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 147



Składniki
- Ciasto: twaróg tłusty 100 g
- mąka pszenna 350 g
- 1 mniejsze jajko
- olej 2 łyżki
- szczypta soli
- truskawki ok. 300 g
- cukier puder do posypania
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące. Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką. Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona. Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia. Potem posypujemy cukrem pudrem. PYCHA.