Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czebureki są rodzejem pierogów z rewelacyjnym farszem, które smaży się na głębokim tłuszczu. Oryginalnie czebureki są bardzo duże, ja jednak przygotowałam je w wersji mini ;)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1476
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6006
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8891
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18857
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1476
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6006
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8891
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18857
Składniki
W rondelku łączymy ze sobą 2 łyżki oleju, sól i 1 i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy, po czym dodajemy 1 szklankę mąki. Tym razem masę chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Pozostałą mąkę łączymy z jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem.
Ciasto musi być cienko rozwałkowane (tak jak na pierogi). Szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. W zlepianiu można sobie pomóc i użyć widelca.
Ja smażyłam moje pierogi we frytkownicy w 170°, ale możecie użyć do tego także patelni z grubym dnem. Dobrze rozgrzewamy olej i partiami wrzucamy pierogi. Smażymy na złoty kolor z obu stron, a gotowem przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Smacznego :)