Tradycyjna potrawa tatarska, ukraińska. Smażone pierożki z mięsem.
Czebureki
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- gorąca woda 250 ml
- olej 4 łyzki
- sól 1 łyżeczka
- ew. 1 łyżka spirytusu lub wódki
- Farsz : mielone mięso wołowo -wieprzowe 400 g
- 1 cebula
- 3- 4 łyżki kefiru, maślanki lub gęstego bulionu
- natka pietruszki 2-3 łyżki
- majeranek 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- gorąca woda 250 ml
- olej 4 łyzki
- sól 1 łyżeczka
- ew. 1 łyżka spirytusu lub wódki
- Farsz : mielone mięso wołowo -wieprzowe 400 g
- 1 cebula
- 3- 4 łyżki kefiru, maślanki lub gęstego bulionu
- natka pietruszki 2-3 łyżki
- majeranek 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Ciasto. Do mąki dodaj pozostałe składniki wymieszaj, wyrób elastyczne ciasto i przykryj wilgotną ściereczką lub włóż je do woreczka foliowego na 10 minut. Do mięsa mielonego dodaj pozostałe składniki przepisu i wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na ok. 15 kawałków z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2 mm. Na połowę każdego koła wyłożyć płasko nadzienie dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej (2-3 cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1350
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 886
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1350
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 886



Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- gorąca woda 250 ml
- olej 4 łyzki
- sól 1 łyżeczka
- ew. 1 łyżka spirytusu lub wódki
- Farsz : mielone mięso wołowo -wieprzowe 400 g
- 1 cebula
- 3- 4 łyżki kefiru, maślanki lub gęstego bulionu
- natka pietruszki 2-3 łyżki
- majeranek 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Ciasto. Do mąki dodaj pozostałe składniki wymieszaj, wyrób elastyczne ciasto i przykryj wilgotną ściereczką lub włóż je do woreczka foliowego na 10 minut. Do mięsa mielonego dodaj pozostałe składniki przepisu i wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na ok. 15 kawałków z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2 mm. Na połowę każdego koła wyłożyć płasko nadzienie dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej (2-3 cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto.
Jakie pyszniutkie :)
Super:) aż mi się jeść zachciało:)
Pycha! az mi zaburczalo w brzuchu!
Super:)