Do góry

Dania główne Przepis na:

Czebureki

Przepis dnia 2020-12-05
Czebureki

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16492

Dodano:

Odsłon: 1852

Tradycyjna potrawa tatarska, ukraińska. Smażone pierożki z mięsem.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • gorąca woda 250 ml
  • olej 4 łyzki
  • sól 1 łyżeczka
  • ew. 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • Farsz : mielone mięso wołowo -wieprzowe 400 g
  • 1 cebula
  • 3- 4 łyżki kefiru, maślanki lub gęstego bulionu
  • natka pietruszki 2-3 łyżki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czebureki

Przygotowanie

  1. Ciasto.
    Do mąki dodaj pozostałe składniki wymieszaj, wyrób elastyczne ciasto i przykryj wilgotną ściereczką lub włóż je do woreczka foliowego na 10 minut.
    Do mięsa mielonego dodaj pozostałe składniki przepisu i wszystko wymieszaj do połączenia się składników.
    Z ciasta zrobić wałek, pokroić na ok. 15 kawałków z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2 mm. Na połowę każdego koła wyłożyć płasko nadzienie dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem.
    W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej (2-3 cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń