Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja popularnych kaukaskich pierogów.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 669
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2701
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 669
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2701
Składniki
Ciasto: Mąkę wsypuję na stolnicę dodaję sól, kawałki masła, żółtka, śmietanę, ocet stopniowo dolewam gorącą wodę i zarabiam gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na 30 minut.
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. W robocie kuchennym tarczą do warzyw po koreańsku ścieram warzywa oprócz kukurydzy.
Do zmielonego mięsa dodaję rozdrobnione warzywa, posiekany lubczyk, sos Worcestershire oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.
Z ciasta odrywam kawałki po 80 g.
Ciasto cienko wałkuję. Z pomocą noża do pizzy dookoła talerzyka wykrawam placki o średnicy około 20 cm.
Na połowie placka rozsmarowuję porcję farszu.
Składam na pół mocno zlepiam brzegi palcami i dodatkowo dociskam widelcem.
Czebureki smażę na rozgrzanym smalcu na rumiano z obu stron.
Usmażone czebureki osączam na papierowych ręcznikach.
Czebureki najlepiej smakują na gorąco.