Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z serem to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj zapraszam Was na ich czekoladową wersję. To danie dla małych oraz dużych smakoszy. Możemy serwować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek o każdej porze roku. Naleśniki są pyszne, delikatne oraz aromatyczne i z pewnością dostarczą Wam dawki pozytywnej energii.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 341
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 127
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 63
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 181
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 341
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 127
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 63
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 181
Składniki
Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki (lub kwaśną śmietanę), cukier puder*, esencję waniliową i wszystko dokładnie mieszamy. * Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu, erytrytolu lub ulubionego syropu.
Masło podgrzewamy w rondelku i studzimy. Jajka*, mleko, wodę oraz ostudzone masło miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą dla odpowiedniego połączenia. Następnie do mokrej masy przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". * Jajka, mleko oraz woda powinny mieć temperaturę pokojową.
Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia). Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i składamy je w trójkąty lub zwijamy w rulony.
* Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Naleśniki zwijane w rulony smarujemy nadzieniem na całej powierzchni.
WSKAZÓWKI Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Możemy serwować je także na zimno. Pysznie smakują polane syropem klonowym lub płynnym miodem. Możemy podać je również ze świeżymi owocami jagodowymi, a także ulubionymi musami owocowymi lub polewami.