Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Totalnie zakręcone pierogi! Po pierwsze - bo z czekoladą! Po drugie - bo mają zakręcony wzorek! By stworzyć zakręcony wzorek trzeba się niestety troszkę napracować, ale warto bo efekt jest fantastyczny! Można również przygotować zwykłe "białe" ciasto, smak będzie identyczny. Ja podałam pierogi z sosem czekoladowym.
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20204
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1009
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3980
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19079
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20204
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1009
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3980
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19079
Składniki
Ciasto: z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, zagniatamy. Obie części rozwałkowujemy na prostokąty takiej samej wielkości i grubości około 0,5cm. Jasne ciasto smarujemy lekko wodą, kładziemy na nie ciemne ciasto i również smarujemy wodą. Oba płaty ciasta zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rulon kroimy na plastry grubości około 0,5cm. Każdy plasterek rozwałkowujemy na cieńszy okręg.
Nadzienie: ser mieszamy z cukrami, żółtkiem i czekoladą, schładzamy w lodówce około 60 minut.
Na rozwałkowane okręgi z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim okręgiem i sklejamy boki. Można mocniej docisnąć widelcem.
Pierogi wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotujemy około 5 minut. Podajemy z sosem czekoladowym.