Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo
Cebulę, i cukinię obieramy, a następnie kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w średnią kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki, pozbywając się uprzednio nóżek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy kiełbasę kiedy cebula ma już rumiany kolor. Całość podsmażamy. Przekładamy uzmazone składniki do garnka i zabieramy się za podsmażenie kolejno papryki, i pieczarek. Pieczarki dodatkowo posypuje świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej podsmażyć każdy składnik osobno na bardzo malej ilości oliwy z oliwek po łyżce stołowej na każdy rzut warzyw najlepiej na teflonowej patelni. Wtedy warzywa ładnie się rumienia, a potrawa zyskuje na smaku. Nie “trzymajmy” warzyw na patelni aż zmiękną.
Kiedy wszystkie warzywa przełożymy do garnka, podlejmy je odrobina wody. Dodajmy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kiełbasą i pomidory z puszki. Doprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, papryki mielone, ziarenka pieprzu, pól łyżki cukru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
Pamiętajcie, by mieszać od czasu do czasu nasze leczo w trakcie gotowania, żeby składniki nie przywierały do garnka. Na początek dodałam pól łyżki cukru, a drugie pól pod koniec gotowania kiedy składniki “przegryzly się”.
Po 30 min. zestawiamy leczo z ognia i sprawdzamy czy warzywa są dostatecznie miękkie, ale nie rozgotowane. Tesli potrzeba, możemy zostawić leczo jeszcze na ok. 10 min. na wolnym ogniu.
Cudowny deser, pyszne połączenie smaków i łatwość w przygotowaniu – polecam!
Odsłon: 2825
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 149
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 60
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 149
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 60
Składniki
Cebulę, i cukinię obieramy, a następnie kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w średnią kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki, pozbywając się uprzednio nóżek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy kiełbasę kiedy cebula ma już rumiany kolor. Całość podsmażamy. Przekładamy uzmazone składniki do garnka i zabieramy się za podsmażenie kolejno papryki, i pieczarek. Pieczarki dodatkowo posypuje świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej podsmażyć każdy składnik osobno na bardzo malej ilości oliwy z oliwek po łyżce stołowej na każdy rzut warzyw najlepiej na teflonowej patelni. Wtedy warzywa ładnie się rumienia, a potrawa zyskuje na smaku. Nie “trzymajmy” warzyw na patelni aż zmiękną.
Kiedy wszystkie warzywa przełożymy do garnka, podlejmy je odrobina wody. Dodajmy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kiełbasą i pomidory z puszki. Doprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, papryki mielone, ziarenka pieprzu, pól łyżki cukru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
Pamiętajcie, by mieszać od czasu do czasu nasze leczo w trakcie gotowania, żeby składniki nie przywierały do garnka. Na początek dodałam pól łyżki cukru, a drugie pól pod koniec gotowania kiedy składniki “przegryzly się”.
Po 30 min. zestawiamy leczo z ognia i sprawdzamy czy warzywa są dostatecznie miękkie, ale nie rozgotowane. Tesli potrzeba, możemy zostawić leczo jeszcze na ok. 10 min. na wolnym ogniu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Dania główne
Risotto ze szparagami
Dania główne
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Dania główne
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 55
Risotto ze szparagami
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 60