Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwone pesto jest arcysmaczne i każdy powinien mieć jego słoiczek w lodówce. Przydaje się zawsze, gdy macie mało czasu na zrobienie obiadu - wtedy po prostu należy ugotować kluchy (lub makaron;)) i dorzucić łyżkę lub dwie gotowej pasty. Smak iście śródziemnomorski, mocno wytrawny.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Jeśli lubicie wersję mocno czosnkową, do przepisu należy dorzucić jeszcze jeden ząbek czosnku. A jeśli akurat ma to być pesto także dla dzieci, które raczej za czosnkiem nie przepadają, po prostu usuńcie go z listy składników. I tak będzie pyszne. Przygotowanie z kolei jest arcyproste - po prostu wrzucamy wszystkie składniki do blendera lub malaksera i miksujemy. Nie napiszę, że "na gładką masę', bo w gotowym pesto widać kawałeczki posiekanych orzechów pinii i masa jest taka raczej niejednorodna.
Ze względu na wysoką zawartość oliwy w przepisie pesto można trzymać w lodówce przez co najmniej kilka dni i nie traci ono swoich właściwości smakowych.