Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie ryb w cieście solnym to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie ryb. Jest to nie tylko bardzo proste, ale i gwarantuje zachowanie smaku i aromatu ryby, podobnie jak pieczenie w rękawie.
Do pieczenie ryb w cieście solnym nadają się mięsiste ryby, takie jak łosoś, pstrąg łososiowy, sum lub sandacz.
Ważne jest, aby ryba była świeża, w całości, ale wypatroszona i ze skórą. Faszerujemy ją świeżymi ziołami, czosnkiem i imbirem, ewentualnie skórką z cytryny oraz używamy ciasta solnego w proporcji na 0,5 kg gruboziarnistej soli morskiej jedno białko. Moja ryba ważyła 1,8 kg, więc użyłam 3,5 kg soli i 7 białek. Żółtka użyłam do sosu pomarańczowego, który idealnie współgrał ze smakiem ryby.
Metoda pieczenia ryby w cieście solnym jest bardzo prosta i powinna zawsze się udać, pod warunkiem, że do soli z białkiem nie dodamy wody. Niektóre przepisy zawierają wodę, która w połączeniu z solą tworzy bardzo twardą „skorupę” pod wpływem ciepła. Nie dodając wody, unikniemy tego błędu.
Rozgrzać piekarnik do 220° C. Rybę umyć wewnątrz i na zewnątrz, osuszyć, odciąć płetwy grzbietowe i skrzelowe. Z grubsza posiekać gałązki rozmarynu i pietruszki, pokroić czosnek na ćwiartki i obrać imbir. W dużej misce dokładnie wymieszać sól i białka jajek.
Przyprawy umieścić w brzuchu ryby wraz z tymiankiem. Na blachę do pieczenia ułożyć 1-centymetrową warstwę soli i położyć na niej rybę. Pozostałym ciastem solnym owinąć grubo i dokładnie rybę.
Rybę piec w piekarniku przez ok. 20 do 25 minut.
Gdy ryba będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika i delikatnie rozbić solną skorupę ciężkim przedmiotem, usunąć ją a następnie obrać rybę ze skóry i podzielić na filety
Zredukować sok pomarańczowy z tymiankiem, aż zostanie tylko kilka łyżek płynu. Odstawić do ostudzenia. Dodać żółtka (niezbyt zimne) do redukcji i postawić garnek z powrotem na ciepłej (nie gorącej!) płycie kuchennej. Zmiksować żółtka z redukcją pomarańczową i ubić trzepaczką. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek i mieszać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby doprawić sos odrobiną soli. Do sosu można dodać zimne masło zamiast oliwy z oliwek.
Kawałki filetów rybnych ułożyć na talerzach i skropić sosem pomarańczowym. Osobno podać sałatę i ziemniaki w dowolnej formie.
To danie z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie i znajomym. Spróbuj!
Odsłon: 1509
ryba z dużą ilością warzyw-pyszne, zdrowe i lekkie danie, takie typowo letnie
Odsłon: 188
Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą...
Odsłon: 166
Dziś kolejna propozycja obiadowa i to taka na szybko. A są to polędwiczki wie...
Odsłon: 131
Pyszne ogórki z kurkumą do słoików przepis na 4 słoiki
Odsłon: 2231
Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą...
Odsłon: 166
Dziś kolejna propozycja obiadowa i to taka na szybko. A są to polędwiczki wie...
Odsłon: 131
Pyszne ogórki z kurkumą do słoików przepis na 4 słoiki
Odsłon: 2231
Składniki
Do pieczenie ryb w cieście solnym nadają się mięsiste ryby, takie jak łosoś, pstrąg łososiowy, sum lub sandacz. Ważne jest, aby ryba była świeża, w całości, ale wypatroszona i ze skórą. Faszerujemy ją świeżymi ziołami, czosnkiem i imbirem, ewentualnie skórką z cytryny oraz używamy ciasta solnego w proporcji na 0,5 kg gruboziarnistej soli morskiej jedno białko. Moja ryba ważyła 1,8 kg, więc użyłam 3,5 kg soli i 7 białek. Żółtka użyłam do sosu pomarańczowego, który idealnie współgrał ze smakiem ryby. Metoda pieczenia ryby w cieście solnym jest bardzo prosta i powinna zawsze się udać, pod warunkiem, że do soli z białkiem nie dodamy wody. Niektóre przepisy zawierają wodę, która w połączeniu z solą tworzy bardzo twardą „skorupę” pod wpływem ciepła. Nie dodając wody, unikniemy tego błędu.
Rozgrzać piekarnik do 220° C. Rybę umyć wewnątrz i na zewnątrz, osuszyć, odciąć płetwy grzbietowe i skrzelowe. Z grubsza posiekać gałązki rozmarynu i pietruszki, pokroić czosnek na ćwiartki i obrać imbir. W dużej misce dokładnie wymieszać sól i białka jajek.
Przyprawy umieścić w brzuchu ryby wraz z tymiankiem. Na blachę do pieczenia ułożyć 1-centymetrową warstwę soli i położyć na niej rybę. Pozostałym ciastem solnym owinąć grubo i dokładnie rybę. Rybę piec w piekarniku przez ok. 20 do 25 minut.
Gdy ryba będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika i delikatnie rozbić solną skorupę ciężkim przedmiotem, usunąć ją a następnie obrać rybę ze skóry i podzielić na filety
Zredukować sok pomarańczowy z tymiankiem, aż zostanie tylko kilka łyżek płynu. Odstawić do ostudzenia. Dodać żółtka (niezbyt zimne) do redukcji i postawić garnek z powrotem na ciepłej (nie gorącej!) płycie kuchennej. Zmiksować żółtka z redukcją pomarańczową i ubić trzepaczką. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek i mieszać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby doprawić sos odrobiną soli. Do sosu można dodać zimne masło zamiast oliwy z oliwek.
Kawałki filetów rybnych ułożyć na talerzach i skropić sosem pomarańczowym. Osobno podać sałatę i ziemniaki w dowolnej formie.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Dania główne
Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Dania główne
Wyborne roladki wieprzowe
Dania główne
Kotlet schabowy, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Moje dzisiejsze gołąbki przygotowałam trochę inaczej bo do farszu dodałam kas...
Odsłon: 47
Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 61