Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 653
Dodano: 28.11.2010
Odsłon: 46813
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Bułkę pokroic w kostkę, przyrumienic na maśle. Ziemniaki ugotowac, dobrze ugnieśc praską. Przełożyc do większego naczynia. Zagnieśc z mąką i kaszą manną. Dodac jajko oraz przyrumienioną bułkę. Przyprawic. Całośc zagnieśc na jednolitą masę. Formowac kluski. Gotowac we wrzącej, osolonej wodzie ok. 15 minut.
Podawac z cebulką i jogurtem naturalnym lub jako dodatek do pieczeni, gulaszu. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

annawk 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
kluchy wyszły bardzo smaczne- szczególnie z sosem mięsnym :)10 Kto głosował? | Odpowiedz

piechjo 28 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
robiłam, następnym razem dam mniej mąki bo wychodzą trochę twarde, ale poza tym bardzo smaczne, polecam10 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
jeszcze nie jadłem trzeba spróbować ale już mi ślinka cieknie pozdrawiam10 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
jeszcze nie jadłem trzeba spróbować9 Kto głosował? | Odpowiedz

marynia53 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
prawdziwe praskie knedle ,to jedna duza klucha gotowana w sciereczce ,a po ugotowaniu krojona na plastry,podawana z pieczenia wieprzowa i kapusta - takie jadlam w Pradze zawsze kiedy ja odwiedzalam,w knajpce na Vaclawskich Namestach,no i po takim daniu koniecznie szklaneczka czeskiego piwa podawanego zawsze w idealnej temperaturze ...mniam12 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
bardzo mi sie podoba ten przepis i klucha na pewno zostanie wkrótce popełniona :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

dora350 07 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
kiedyś myslałam o tym daniu,super ze ktos sie nim podzielił:),juz sie biore do roboty!9 Kto głosował? | Odpowiedz

POMPOLINA 30 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
oj coś dla mnie... mniami:)9 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 29 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
jak ja to lubię ....9 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 28 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Knedliki jadłam podane z gulaszem, będąc kiedyś w Czechach - smak pamiętam do dziś. Dziękuję za przepis. :)9 Kto głosował? | Odpowiedz