Do góry

Dania główne Przepis na:

Czosnkowe tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami

Czosnkowe tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4078

Dodano:

Odsłon: 1110

Wspaniałe połącznie czosnkowego tagliatelle ze szpinakiem, sosem serowym oraz marynowanymi krewetkami:)

Składniki

  • 250 g krewetek Black Tiger
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu tagliatelle czosnkowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50g sera typu feta
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz biały
  • oliwa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Do dekoracji: pomidorki koktajlowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Z 3 łyżek oliwy, soku z cytryny, soli, odrobiny białego pieprzu, bazylii i 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku przygotowujemy marynatę do krewetek. Krewetki wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

  2. Makaron gotujemy al dente. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę. Szklimy 5 minut i dodajemy szpinak, dusimy do chwili, aż szpinak zwiędnie. W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię i wlewamy krewetki wraz z marynatą. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Do jogurtu dodajemy ser, 1 ząbek przeciśniętego czosnku i odrobinę pieprzu. Do szpinaku dodajemy makaron oraz jogurt wymieszany z serem. Całość mieszamy i dusimy około 2 minuty.

  3. Wykładamy na talerze, na górze układamy usmażone krewetki i dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń