Do góry

Dania główne Przepis na:

Czudu - uzbeckie pierozki z dynią

Czudu - uzbeckie pierozki z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 783

Dodano:

Odsłon: 2735

Jako , że jesień wkrótce zawita, zawitają i na nasze stoły dynie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szk. wrzątku
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 1 szk. tarkowanej na tarce z dużymi oczkami dyni
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, wsypać sól i wlać olej. Wymieszać, a potem zaparzyć wrzątkiem. Jak trochę przestygnie, zagnieść ciasto. Niech poleży 30 minut.

  2. Dla nadzienia cebulę drobno posiekać, wymieszać z dynią, doprawić solą, pieprzem (mocno) i cukrem.

  3. Ciasto rozwałkować cieńko - ok 2 mm. Wykrawać duże kręgi - ok 18-20 cm. Kłaść nadzienie na jednej połówce, przykryć drógą połową i zacisnąć brzegi widelcem. Smażyć na głębokim oleju.

  4. Ps 1 Zamiast dyni można dodać farsz mięsny - taki zwykły, raczej do mielonych niż do spaghetti, (mięso,cebula,czosnek,sól,pieprz,zioła).Trochę wody by farsz się dobrze smarował .
    Ps 2 Jako nadzienie można dodać kapustę . (Kapustę pokroić,dodać pomidorka ,papryczkę i poddusić). albo para z grzybami.
    Ps 3 A do takiego bardzo "wypasionego" czadu możemy do środka ,na nadzienie położyć żółty ser

    Ps 4 Przepis i wszystkie te wiadomości pochodzą z Cin cin
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16735

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń