Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją. Czy jedzenie czekolady niesie ze sobą jakieś korzyści, czy tylko sprzyja otyłości? Otóż mam dla wszystkich czekoladoholików doskonałą wiadomość – ta gorzka, zawierająca minimum 70% kakao, jest nieoceniona dla naszego organizmu i zdrowia. Warto ją jeść często, najlepiej w niewielkich ilościach, wtedy nie zwiększy się waga naszego ciała. Wskazana jest nawet dla cukrzyków. Czekolada to przede wszystkim źródło wielu witamin: A, B1, B2, B3, B12, E i PP. Zawiera w sobie też potas, magnez, wapń, fosfor i miedź. Czekoladowa kofeina i teobromina pobudzają naszą energię i dają chęć do działania. Czekolada podnosi też odporność organizmu, zapobiega zmianom miażdżycowym, zmniejsza ryzyko zawału serca i zachorowania na nowotwór. Poprawia ukrwienie mózgu, a co za tym idzie, zwiększa koncentrację i wzmacnia pamięć. Ma wpływ na zahamowanie procesu demencji i choroby Alzheimera. Z pewnością zauważyliście, że po zjedzeniu już 1 – 2 kostek kakaowego przysmaku, poprawia nam się humor. Stajemy się szczęśliwsi, świat widzimy w jaśniejszych barwach. Dzieje się tak, ponieważ wzrasta w organizmie ilość endorfin (hormon szczęścia) i serotoniny, a magnez ułatwia wchłanianie wapnia. Czekoladę znajdziemy też w bardzo wielu kosmetykach – balsamach, kremach, masłach do ciała, olejkach i maseczkach do twarzy. Są czekoladowe szampony i odżywki do włosów, nawet pomadki do ust mogą mieć czekoladowy smak. Z całą pewnością można powiedzieć, że czekolada jest dobra na wszystko. 1 kostka dziennie gorzkiej, ciemnej tabliczki, może zdziałać cuda i wpłynąć rewelacyjnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Taka ilość nie zagrozi też naszej wadze. Na sam koniec zostawiłam dla Was ciekawostkę – boicie się, że przez codzienne jedzenie czekolady nabawicie się problemów z zębami? Nic bardziej błędnego – najnowsze badania japońskich naukowców udowadniają, że czekolada zawiera substancję zapobiegającą próchnicy!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki