Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowywanie potraw i przetworów z niektórych warzyw wiąże się z przebarwieniami na dłoniach. Czy po drylowaniu wiśni, obieraniu młodych ziemniaków lub ścieraniu na tarce buraczków można mieć czyste dłonie ? Tak - jeśli się używa rękawiczek, w innym przypadku po pracy trzeba skórę dłoni wybielić. Oto kilka domowych sposobów.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy nacieramy dłonie octem jabłkowym. Czynność ta zapobiegnie przebarwieniom.
Soda, kwasek cytrynowy lub proszek do pieczenia to produkty, które znajdziemy w każdej kuchni. Wykorzystane do mycia rąk zamiast mydła skutecznie usuną przebarwienia.
Właściwości wybielające mają również niektóre warzywa np. surowy ogórek, cytryna, korzeń pietruszki, natka pietruszki i rzodkiewka. Warzywa wystarczy obrać, pokroić w plasterki i przecierać nimi przebarwienia. Z cytryny wykorzystujemy sok.