Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam po bardzo długiej przerwie i zapraszam na przepyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Potrawa jest bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca, więc idealnie nadaje się na obiad w te jesienne dni. Polecam przygotować, bo naprawdę warto.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 278
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w...
Odsłon: 370
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 213
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 278
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w...
Odsłon: 370
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 213
Składniki
Najpierw przygotuje wszystkie składniki na danie: Z boczku odcinam skórę i kroję w nie za dużą kostkę. Kiełbasę kroję w półplasterki. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w półplasterki. Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kilkucentymetrowe paseczki. Papryczkę chili razem z nasionkami drobniutko kroję i dodaję do papryki. Marchew kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do papryki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do papryki. Cukinię kroję w kostkę. Dynię oczyszczam z gniazd nasiennych, obieram, kroję w kostkę i dodaję do cukinii. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę, aby łatwiej było je obrać, to wcześniej sparzyłam wrzątkiem i przelałam zimną wodą.
Składniki mam już pokrojone, więc zaczynam gotowanie: W rondlu rozgrzewam olej, dodaję boczek i smażę około 4 minut, następnie dodaję kiełbasę i jeszcze smażę około 4 minut. Dodaję cebulę i smażę jeszcze około 3 minut, jeżeli byłoby za mało tłuszczu to dolewam oleju, ilość tłuszczu zależy jak tłusty mamy boczek i kiełbasę. Następnie dodaję pora i jeszcze smażę około 3 minut.
Do podsmażonych składników dodaję groszek oraz fasolkę szparagową i duszę około 3 minut. Następnie dodaję paprykę, papryczkę chili, czosnek, marchew, listki laurowe, ziele angielskie, sól i około 500 mililitrów gorącej wody. Mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaję dynię, cukinię i jeszcze duszę około 10 minut, do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są już miękkie to dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 5 minut. W tym momencie możemy dodać więcej wody, kwestia gustu jak gęste chcemy danie. Doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą - danie jest gotowe.
Danie jednogarnkowe z dynia jest gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa