Do góry

Dania główne Przepis na:

Danie mięsno-warzywne

Danie mięsno-warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 4140

Dodano:

Odsłon: 1127

Pożywna potrawa z dużą ilością warzyw. Można ją potraktować jako danie jednogarnkowe. Jest bardzo sycąca. Spożywać na ciepło samą, z pieczywem lub ziemniakami.

Składniki

  • 1/2 kg schabu
  • 1 szkl. suchej drobnej fasoli
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 średnia marchewka
  • 2 szkl. pokrojonej dyni
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, bazylia, oregano, papryka ostra, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Schab umyć, pokroić na plastry, a następnie w kostkę. Pokrojone mięso posolić i podsmażyć na oleju. Przełożyć mięso do rondla. Dodać pokrojone warzywa: papryka, seler, pietruszka papryczka chilli, czosnek, imbir. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem. W razie potrzeby dolać wody. Po upływie 1/2 godziny dodać koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze następne pół godziny. Sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Wtedy dodać marchewkę i dynię. Gotować jeszcze 10 min. Fasolę wrzucić 1-2 minuty pod koniec gotowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń