Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpety zrobione w parowarze z sosem pieczarkowym. Smakują zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniaczkami. U mnie wersja z makaronem bezglutenowym. Spróbujcie!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10024
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9061
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6418
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10024
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9061
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6418
Składniki
Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek, jajko oraz kaszę manną. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Pulpeciki układam w parowarze i paruje ok 25-30 min.
Na patelni lub w rondelku podsmażam na maśle obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone pieczarki i duszę, aż do odparowania wody z grzybów. Następnie wlewam gorącą wodę i przyprawiam vegetą.
Kiedy pieczarki się troszkę podgotują a woda zredukuje, dodaje do sosu pieczarkowego uparowane pulpeciki i dusze jeszcze ok 5 min, żeby wszystko przeszło smakiem. Następnie dodaję śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek (co wolicie), mieszam.
W razie gdyby sos wyszedł za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w 1/4 szklanki zimnej wody)