Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty! Nie wiem, jak Wy, ale ja jestem jej entuzjastką i często jest tak, że ledwo garnek ukaże dno, już biorę się za przygotowanie kolejnej porcji. Właśnie teraz jest najsmaczniejsza, nie wymaga długiego gotowania, zawiera cały wachlarz witamin: A, C, K i te z grupy B. Obfituje w potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, sód i miedź. Idealna w walce o szczupłą sylwetkę: ma sporo wody i błonnika, jest niskokaloryczna. A jej walory smakowe doceni każdy; jest tak pyszna, że można ją jeść na ciepło i w temperaturze pokojowej. Pomysłów na jej serwowanie jest całe mnóstwo, ja dziś postawiłam na delikatny bigos z chudą kiełbasą i odrobiną przecieru pomidorowego własnej roboty. Korzystajcie, póki możecie, sezon na młodą kapustę szybko mija.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 110
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 212
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1900
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 110
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 212
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1900
Składniki
Kapustę obrać z pierwszych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, pokroić w paski. Kaczanów nie wyrzucajcie, schrupcie je jak młodą kalarepkę, bo są także bogate w witaminy i smaczne. Pokrojoną kapustę wrzucić do dużego garnka, dodać 2 łyżki soli i zalać wrzątkiem. Gotować kilkanaście minut, uważając, by się nie rozgotowała. Odcedzić, zostawiając około 1/3 szklanki wody z gotowania.
Kapusta na pewno zmniejszy swoją objętość o połowę lub nawet dwie trzecie, ale to normalne. Dodać masło pokrojone na kawałki, przemieszać i na delikatnym ogniu podduszać przez chwilę.
Szczypior posiekać, dorzucić do garnka, doprawić przyprawami, przecierem i sosem, wsypać koper. Kilka minut dusić pod przykryciem na małym ogniu, oprószyć mąką i przemieszać. W czasie, kiedy gotuje się kapusta, pokroić kiełbasę na ćwierć talarki i usmażyć na suchej teflonowej patelni. Kiełbasę dodać do kapusty tuż przed końcem duszenia, wymieszać całość i podawać ze świeżym pieczywem wygłodniałym domownikom.