Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Devolay to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych, które wywodzi się z XVIII-wiecznej Francji. Bardzo ciepło został przyjęty także w Polsce. Króluje on na wszystkich imprezach rodzinnych, świątecznych stołach, weselach. Dewolay Magdy Gessler to klasyka klasyków: chrupka panierka i soczyste mięso skrywające dużą ilość masła i ziół. Fot. Paweł Wodzynski/East News/123RF/Picsel
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 4677
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 17027
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1642
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 369
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1826
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 4677
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 17027
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1642
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 369
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1826
Składniki
Piersi umyj, oczyść z błonek i osusz papierowym ręcznikiem. Roztłucz je, uważając, by nie naruszyć struktury mięsa. Mięso powinno być bardzo cienkie.
Natrzyj kurczaka solą i pieprzem. Skrop go sokiem z cytryny. Odstaw go na ok. godzinę w chłodne miejsce.
Miękkie masło rozetrzyj w miseczce z dodatkiem soli. Koperek drobno posiekaj i także dodaj do masła. Podziel je na 4 równe części i uformuj z nich wałki.
Każdy wałek z masła kładź wzdłuż dłuższego boku roztłuczonego mięsa. Starannie zwiń je w roladkę, uważając, by w devolayu nie było dziur, przez które masło mogłoby wypływać.
W jednej misce rozbełtaj jajko, do drugiej wsyp bułkę tartą, a do trzeciej – mąkę.
Każdego devolaya obtocz najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej. Odłóż je do lodówki na godzinę.
W dużym garnku rozgrzej masło do temperatury 175 st. Celsjusza. Smaż mięso na złoty kolor przez ok. 7 minut.
Dewolaje Magdy Gessler podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem skrobiowym i sałatką.