Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Devolay to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych, które wywodzi się z XVIII-wiecznej Francji. Bardzo ciepło został przyjęty także w Polsce. Króluje on na wszystkich imprezach rodzinnych, świątecznych stołach, weselach. Dewolay Magdy Gessler to klasyka klasyków: chrupka panierka i soczyste mięso skrywające dużą ilość masła i ziół. Fot. Paweł Wodzynski/East News/123RF/Picsel
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 219
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 117
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 125
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 219
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 117
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 125
Składniki
Piersi umyj, oczyść z błonek i osusz papierowym ręcznikiem. Roztłucz je, uważając, by nie naruszyć struktury mięsa. Mięso powinno być bardzo cienkie.
Natrzyj kurczaka solą i pieprzem. Skrop go sokiem z cytryny. Odstaw go na ok. godzinę w chłodne miejsce.
Miękkie masło rozetrzyj w miseczce z dodatkiem soli. Koperek drobno posiekaj i także dodaj do masła. Podziel je na 4 równe części i uformuj z nich wałki.
Każdy wałek z masła kładź wzdłuż dłuższego boku roztłuczonego mięsa. Starannie zwiń je w roladkę, uważając, by w devolayu nie było dziur, przez które masło mogłoby wypływać.
W jednej misce rozbełtaj jajko, do drugiej wsyp bułkę tartą, a do trzeciej – mąkę.
Każdego devolaya obtocz najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej. Odłóż je do lodówki na godzinę.
W dużym garnku rozgrzej masło do temperatury 175 st. Celsjusza. Smaż mięso na złoty kolor przez ok. 7 minut.
Dewolaje Magdy Gessler podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem skrobiowym i sałatką.