Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Stanowią świetną alternatywę dla placków ziemniaczanych. Sprawdzą się u osób dbających o linię.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 552
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1837
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 381
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 552
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1837
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 381
Składniki
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na cztery części. Usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy płaską łyżeczkę soli. Mieszamy i odstawiamy na bok na około 30-40 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Do odsączonej cukinii dodajemy mąkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy kilka kropel oliwy. Dietetyczne placki z cukinii smażymy na średnim ogniu z obydwu stron na zloty kolor.