Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Domowa biała kiełbasa. Jak zrobić przepyszną białą kiełbasę?
  • Dania główne
  • Przepis na
Odsłon: 71567 09.04.2018

Domowa biała kiełbasa. Jak zrobić przepyszną białą kiełbasę?

> 60 min
>60 min
5-6 osób
5-6 os.
Kate85
Kate85

Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować białą kiełbasę - najlepszą, bo domową! Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw nie może równać się z żadnym innym i do tego chyba nie muszę nikogo przekonywać ;) Z przepisu wyjdzie około 3,5kg wędliny, z której to część możecie zamrozić. Należy jednak pamiętać, że mrozimy kiełbasę surową, nie parzoną.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Jak zrobić białą kiełbasę? Czy to jest trudne?

Przygotowanie białej kiełbasy w warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać.
Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu).
Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić w wielu sklepach mięsnych, a nawet zdarzają się w niektórych supermarketach. Jelita należy przelać w środku kilkakrotnie letnią wodą, aby je zmiękczyć i wypłukać sól - robiąc to niezwykle delikatnie, aby nie uszkodzić błonki, a następnie wymoczyć w czystej, zimnej wodzie przez około 2 godziny i osączyć.
Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą.

Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone. Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem mięso powinno być mocno schłodzone.
Do zmielonego mięsa dodajemy odpowiednią ilość przypraw i dokładnie wyrabiamy mięso. Mieszanie należy wykonać bardzo starannie, tak aby wszystkie dodatki równomiernie się rozłożyły, a masa stała się kleista.

Masę mięsną, przed rozpoczęciem pracy formujemy w spore kule, co usprawnia nakładanie farszu do maszynki. Na początek najlepiej jeżeli może nam ktoś pomóc w nadziewaniu kiełbasy ( moja sprawdzona rada dla początkujących - z jednoczesnym napełnianiem maszynki i skręcaniem kiełbasek bywa różnie ;) Jeżeli farsz będziemy podawać bez przerwy, a w maszynce cały czas będzie odpowiednia ilość masy, w kiełbasie nie powstaną wolne przestrzenie (to ważne!).

Białe kiełbaski mają zazwyczaj ok. 12cm długości, więc takie mniej więcej staramy się uzyskać. Napełniamy mięsem pierwszy ok. 12cm odcinek osłonki (maszynkę zatrzymujemy), odejmujemy z końcówki trochę farszu, zawiązujemy i wracamy do napełniania.
Kolejne kawałki powstaną przez odkręcanie kiełbasek w przeciwną stronę (po każdych ok. 12cm ujmujemy kiełbaskę palcem wskazującym i kciukiem, ściskamy aż się złączą i prawą ręką skręcamy kiełbaskę. Kolejny kawałek odkręcamy w przeciwną stronę. Końce możemy związać przędzą masarską)

2

Krok 1.
Łopatkę kroimy w bardzo małą kostkę, a karkówkę oraz podgardle mielimy w maszynce o małych oczkach.

3

Krok 2.
Zmiażdżone ząbki czosnku rozcieramy z solą.

4

Krok 3.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, dolewamy zimną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż masa stanie się kleista. Jeżeli dodajemy saletrę, to teraz i mieszamy jeszcze przez minutę.
Całość odstawiamy pod przykryciem, w chłodnym miejscu na 3-5 godzin.

5

Krok 4.
Przygotowujemy maszynkę z nasadką do nadziewania kiełbas. Napełniamy jelita masą, dzielimy na ok. 12cm odcinki, końce związujemy. Obsuszamy przez dobę w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Jeżeli nasze warunki nie pozwalają na tak długie suszenie (np. w niedużym i raczej ciepłym mieszkaniu), jego czas można skrócić - wystarczy kilka godzin po czym parzymy.


Parzenie białej kiełbasy, to już bułka z masłem ;) Podczas parzenia kiełbasy należy pamiętać o temperaturze wody. Kiełbasę wkładamy do gorącej wody (ok. 70-75 stopni) i parzymy przez 20-30 minut - woda ma jedynie delikatnie "mrugać", nie wolno jej zagotować!
Białą kiełbasę można również parzyć w rosole z warzywami i przyprawami, jej smak będzie jeszcze lepszy.



Kiełbasę można także upiec lub uwędzić.

Sekretem najlepszej, domowej białej kiełbasy jest sok, który powinien niemal tryskać z kiełbaski po jej przekrojeniu :)

6

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (19)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

jakie jest najlepsze mięso na białą kiełbasę

basiornik
basiornik
Dania główne

Najlepsza Carbonnarra

Dania główne Najlepsza Carbonnarra

Moje ulubione spaghetti! Nic dodać nic ująć!

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Sałatki makaronowe
  • Szynki
  • Jajka

Odsłon: 1933

do 30 min 30 min
7
Rena1
Rena1
Dania główne

Mięso z kurczaka z ketchupem

Dania główne Mięso z kurczaka z ketchupem

Przygotowałam mięso z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie. Dodatek miodu, sok...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2394

> 60 min >60 min
11
kuchmariola63
kuchmariola63
Wędliny

Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka.

Wędliny Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka.

Najsmaczniejsza biała kiełbasa z kurczaka, smaczniejsza od wieprzowej białej...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 13659

> 60 min >60 min
32

jak można ugotować białą kiełbasę w mikrofali

koniarra
koniarra
Dania główne

Z czym można łączyć banany?

Dania główne Z czym można łączyć banany?

Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w...

  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 13968

60
pelen_brzuszek
pelen_brzuszek
Desery

Cytrynowiec (można i bez pieczenia)

Desery Cytrynowiec (można i bez pieczenia)

Jak już zdąrzyliście pewnie zauważyć bardzo lubię niezbyt słodkie i mocno cyt...

  • Kremy
  • Makaron
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Makarony
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 10655

> 60 min >60 min
33
babcitereskiciasta
babcitereskiciasta
Dania główne

Gołąbki XXL z mikrofali

Dania główne Gołąbki XXL z mikrofali

Gołąbek w jednym zawijaniu z kapustą włoską. Gołąbek do podziału.

  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1247

> 60 min >60 min
11

jak parzyć białą surową kiełbasę

oldfork
oldfork
Sałatki

Sałatka z surowego kalafiora

Sałatki Sałatka z surowego kalafiora

...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso

Odsłon: 72588

do 30 min 30 min
49
pelen_brzuszek
pelen_brzuszek
Sałatki

Surówka z surowego kalafiora i brokułu

Sałatki Surówka z surowego kalafiora i brokułu

Do wiosny jeszcze daleko, ale żeby umilić sobie trochę to oczekiwanie zaprasz...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 33730

do 15 min 15 min
51
kulinarnagosia
kulinarnagosia
Dania główne

Biała kiełbasa

Dania główne Biała kiełbasa

Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej Świąt Wielkanocnych. Jest bowiem bardz...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 7418

> 60 min >60 min
16

pyszna kiełbasa wiejska jak zrobić

taura
taura
Dania główne

Wiejska patelnia

Dania główne Wiejska patelnia

Pyszne danie dla osób, które nie są na diecie :)

  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 13683

do 15 min 15 min
17

Przepis dnia

oldfork
oldfork
Dania główne

Pęczak z chorizo i kiełbasą wiejską

Dania główne Pęczak z chorizo i kiełbasą wiejską

kaszotto

  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Kasze
  • Kasza pęczak
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 16856

do 60 min 60 min
24
wiejska-chatka
wiejska-chatka
Wędliny

Kiełbasa wiejska wędzona

Wędliny Kiełbasa wiejska wędzona

Nic dodać nic ująć. Naturalna be konserwantów. Na naturalnych przyprawach.

  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 52734

> 60 min >60 min
96

przepis na białą kiełbasę domowej roboty

marysiaz
marysiaz
Wędliny

Biała kiełbasa

Wędliny Biała kiełbasa

Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest p...

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kanapki
  • Kiełbasy

Odsłon: 98494

> 60 min >60 min
116
kuchmariola63
kuchmariola63
Wędliny

Smażona biała kaszanka.

Wędliny Smażona biała kaszanka.

Smażona biała kaszanka podana z warzywną sałatką ze słoja. Przepis na wykonan...

  • Polska
  • Przetwory warzywne
  • Kiełbasy

Odsłon: 649

do 15 min 15 min
1
drNowak
drNowak
Śniadania

Kiełbasa biała z mozarellą

Śniadania Kiełbasa biała z mozarellą

Kiełbasę białą parzoną przygotowuje według tradycyjnego przepisu kuchni wielk...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kiełbasy

Odsłon: 885

do 30 min 30 min
8

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi

Śniadania Placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi

Szybkie i smaczne placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi idea...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Do pracy
  • Włoska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Placki
  • Jajka

Odsłon: 97

do 15 min 15 min
3
kuchmariola63
kuchmariola63
Dania główne

Pieczonki (prażonki) z piekarnika

Dania główne Pieczonki (prażonki) z piekarnika

Pieczonki, regionalna potrawa z okolic Myszkowa. Ja zrobiłam je w naczyniu ża...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Buraki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 17914

> 60 min >60 min
50
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla

Dodatki Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla

Są tak smaczne, że grillowałam je już drugi raz!

  • Grill
  • Włoska
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Grzyby

Odsłon: 96

do 15 min 15 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Pomidory z mozzarellą z grilla

Przekąski Pomidory z mozzarellą z grilla

Podstawą udanego grilla są ciekawe i smakowite dodatki!

  • Grill
  • Włoska
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 64

do 15 min 15 min
6
kuchnia_agnieszki
kuchnia_agnieszki
Zupy

Puszna zupka z młodej kapusty i kiełbaski polskiej.

Zupy Puszna zupka z młodej kapusty i kiełbaski polskiej.

Uwielbiam takie zupki zwłaszcza z sezonowych warzyw. Od zawsze kocham kapustę...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 95

do 60 min 60 min
3
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Kurczak zawijany w roladę

Dania główne Kurczak zawijany w roladę

Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Mięso
  • Rolady
  • Ciasta
  • Szynki

Odsłon: 113

do 60 min 60 min
3

Inne przepisy autora

Dania główne

Jednogarnkowy kurczak Kung Pao

Sałatki

Sałatka z kurczakiem, fetą i pomidorami

Przekąski

Puszyste racuchy z dynią

Zupy

Zupa z dyni

Kate85
Kate85
Dania główne

Jednogarnkowy kurczak Kung Pao

Dania główne Jednogarnkowy kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao to eksplozja wielu smaków - jest łatwy i szybki do zrobienia...

  • Azjatycka
  • Chińska
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Fistaszki
  • Przyprawy

Odsłon: 4967

do 30 min 30 min
4
Kate85
Kate85
Sałatki

Sałatka z kurczakiem, fetą i pomidorami

Sałatki Sałatka z kurczakiem, fetą i pomidorami

To wspaniały przepis na sałatkę z kurczaka, która jest pełna żywych kolorów i...

  • Impreza
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2860

do 30 min 30 min
5
Kate85
Kate85
Przekąski

Puszyste racuchy z dynią

Przekąski Puszyste racuchy z dynią

Puszyste i mięciutkie racuchy z tartej dyni, bez drożdży z dodatkiem mleka mi...

  • Polska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Jajka

Odsłon: 12464

> 60 min >60 min
4
Kate85
Kate85
Zupy

Zupa z dyni

Zupy Zupa z dyni

Najlepsza, rozgrzewająca zupa z dyni z curry, marchewką i ziemniakami. Zupa d...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Owoce
  • Mleko
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Ciasta

Odsłon: 6110

do 30 min 30 min
7
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Dania główne

Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem

Dania główne

Kotleciki po bałkańsku

Dania główne

Kasza jaglana z zielonymi warzywami

Dania główne

Burgery rybne

Anika1
Anika1
Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem

Dania główne Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem

Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 30

do 60 min 60 min
0
smaker
smaker
Dania główne

Kotleciki po bałkańsku

Dania główne Kotleciki po bałkańsku

Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, le...

  • Bałkańska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Chleby
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 2755

do 30 min 30 min
5
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi

Śniadania Placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi

Szybkie i smaczne placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi idea...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Do pracy
  • Włoska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Placki
  • Jajka

Odsłon: 97

do 15 min 15 min
3
kuchmariola63
kuchmariola63
Dania główne

Pieczonki (prażonki) z piekarnika

Dania główne Pieczonki (prażonki) z piekarnika

Pieczonki, regionalna potrawa z okolic Myszkowa. Ja zrobiłam je w naczyniu ża...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Buraki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 17914

> 60 min >60 min
50
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla

Dodatki Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla

Są tak smaczne, że grillowałam je już drugi raz!

  • Grill
  • Włoska
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Grzyby

Odsłon: 96

do 15 min 15 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Pomidory z mozzarellą z grilla

Przekąski Pomidory z mozzarellą z grilla

Podstawą udanego grilla są ciekawe i smakowite dodatki!

  • Grill
  • Włoska
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 64

do 15 min 15 min
6
kuchnia_agnieszki
kuchnia_agnieszki
Zupy

Puszna zupka z młodej kapusty i kiełbaski polskiej.

Zupy Puszna zupka z młodej kapusty i kiełbaski polskiej.

Uwielbiam takie zupki zwłaszcza z sezonowych warzyw. Od zawsze kocham kapustę...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 95

do 60 min 60 min
3
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Kurczak zawijany w roladę

Dania główne Kurczak zawijany w roladę

Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Mięso
  • Rolady
  • Ciasta
  • Szynki

Odsłon: 113

do 60 min 60 min
3
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker

Domowa biała kiełbasa. Jak zrobić przepyszną białą kiełbasę?

Autor:
Kate85
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej b/k
  • 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 60g soli zwykłej
  • 3g saletry (ewentualnie)
  • 7 g świeżo mielonego(!) pieprzu czarnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 6g majeranku suszonego
  • 1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
  • jelita wieprzowe cienkie

Sposób przygotowania:

1

Jak zrobić białą kiełbasę? Czy to jest trudne? Przygotowanie białej kiełbasy w warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać. Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu). Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić w wielu sklepach mięsnych, a nawet zdarzają się w niektórych supermarketach. Jelita należy przelać w środku kilkakrotnie letnią wodą, aby je zmiękczyć i wypłukać sól - robiąc to niezwykle delikatnie, aby nie uszkodzić błonki, a następnie wymoczyć w czystej, zimnej wodzie przez około 2 godziny i osączyć. Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą. Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone. Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem mięso powinno być mocno schłodzone. Do zmielonego mięsa dodajemy odpowiednią ilość przypraw i dokładnie wyrabiamy mięso. Mieszanie należy wykonać bardzo starannie, tak aby wszystkie dodatki równomiernie się rozłożyły, a masa stała się kleista. Masę mięsną, przed rozpoczęciem pracy formujemy w spore kule, co usprawnia nakładanie farszu do maszynki. Na początek najlepiej jeżeli może nam ktoś pomóc w nadziewaniu kiełbasy ( moja sprawdzona rada dla początkujących - z jednoczesnym napełnianiem maszynki i skręcaniem kiełbasek bywa różnie ;) Jeżeli farsz będziemy podawać bez przerwy, a w maszynce cały czas będzie odpowiednia ilość masy, w kiełbasie nie powstaną wolne przestrzenie (to ważne!). Białe kiełbaski mają zazwyczaj ok. 12cm długości, więc takie mniej więcej staramy się uzyskać. Napełniamy mięsem pierwszy ok. 12cm odcinek osłonki (maszynkę zatrzymujemy), odejmujemy z końcówki trochę farszu, zawiązujemy i wracamy do napełniania. Kolejne kawałki powstaną przez odkręcanie kiełbasek w przeciwną stronę (po każdych ok. 12cm ujmujemy kiełbaskę palcem wskazującym i kciukiem, ściskamy aż się złączą i prawą ręką skręcamy kiełbaskę. Kolejny kawałek odkręcamy w przeciwną stronę. Końce możemy związać przędzą masarską)

2

Krok 1. Łopatkę kroimy w bardzo małą kostkę, a karkówkę oraz podgardle mielimy w maszynce o małych oczkach.

3

Krok 2. Zmiażdżone ząbki czosnku rozcieramy z solą.

4

Krok 3. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dolewamy zimną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż masa stanie się kleista. Jeżeli dodajemy saletrę, to teraz i mieszamy jeszcze przez minutę. Całość odstawiamy pod przykryciem, w chłodnym miejscu na 3-5 godzin.

5

Krok 4. Przygotowujemy maszynkę z nasadką do nadziewania kiełbas. Napełniamy jelita masą, dzielimy na ok. 12cm odcinki, końce związujemy. Obsuszamy przez dobę w chłodnym i przewiewnym miejscu. Jeżeli nasze warunki nie pozwalają na tak długie suszenie (np. w niedużym i raczej ciepłym mieszkaniu), jego czas można skrócić - wystarczy kilka godzin po czym parzymy. Parzenie białej kiełbasy, to już bułka z masłem ;) Podczas parzenia kiełbasy należy pamiętać o temperaturze wody. Kiełbasę wkładamy do gorącej wody (ok. 70-75 stopni) i parzymy przez 20-30 minut - woda ma jedynie delikatnie "mrugać", nie wolno jej zagotować! Białą kiełbasę można również parzyć w rosole z warzywami i przyprawami, jej smak będzie jeszcze lepszy. Kiełbasę można także upiec lub uwędzić. Sekretem najlepszej, domowej białej kiełbasy jest sok, który powinien niemal tryskać z kiełbaski po jej przekrojeniu :)

6

Smacznego :)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki