Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza włoska

Domowa pizza włoska

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 1140

Przedstawiamy Wam sposób na pizzę, której ciasto jest średniej grubości, a przyrządzanie jej zawsze sprawia mnóstwo radości :)

Składniki

  • Ciasto:
  • - 400 g mąki – najlepsza jest mąka typu 00, bardzo drobno mielona
  • - 20 g drożdży
  • - Łyżeczka soli
  • - Pół łyżeczki cukru
  • - Łyżka oliwy
  • - Ok. 250 ml wody
  • Sos pomidorowy
  • - 2 pomidory (obrane, bez skórki) , ewentualnie pomidory z puszki
  • - Bazylia świeża
  • - Ząbek czosnku
  • - Sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • - Łyżka oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na chwilę na bok.
    Wszystkie składniki oraz pozostałą wodę wsypujemy do miski i wyrabiamy, ciasto musi być elastyczne.
    Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Im dłużej tym lepiej, ale ciasto powinno rosnąć co najmniej godzinę.
    Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami.

  2. Przygotowujemy sos. Pomidory kroimy, dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy
    Następnie wszystko blendujemy i gotowe !

    Pizzę smarujemy sosem i układamy składniki. Składniki mogą być różne, w zależności od zawartości lodówki, pory roku i ochoty. Nie warto dawać zbyt dużo składników żeby pizza nie była ciężka i mokra.

  3. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika, pieczemy ok. 8 minut. Trzeba bardzo uważać, żeby pizza się nie spaliła, wtedy ciasto będzie twarde. Ciasto powinno być lekko zarumienione.

    Smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń