Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2169
Dodano: 15.01.2021
Odsłon: 23042
3-4 os. | 30 min | średnie | tanie |
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ja zrobiłam to robotem.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uderzyć pięścią, żeby odgazować ciasto. Następnie podzielić je na 6 części.
Każdą część ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 styczniaZgłoś do usunięcia
Super:)6 Kto głosował? | Odpowiedz