Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe pierogi z mięsem

Domowe pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 9053

Moje poszukiwania smacznych pierogów z mięsem w sklepach zakończyły się niepowodzeniem (natomiast pierogi ruskie udało się znaleźć). Dlatego właśnie wrzucam przepis na prawdziwe domowe pierożki z mięsem :-) Wiadomo, że przy pierogach jest trochę roboty, ale warto! Jeśli zostanie więcej farszu, można go lekko podsmażyć na maśle i zrobić kanapeczki na ciepło (mniam mniam ;-))

Składniki

  • Farsz mięsny:
  • mięso mielone wieprzowe 600 g
  • cebula 3 szt.
  • masło 1 łyżka
  • bułka tarta 3 łyżki
  • jajko 1
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 500 g
  • masło 50 g
  • woda 300 g (gorąca)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz mięsny: Obrać cebulę, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać mięso mielone. Podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Ostudzić, zmielić i wymieszać z bułką tartą, jajkiem i przyprawami.

  2. Ciasto: Do garnka z gorącą wodą dodać masło, podgrzewać i mieszać aż masło się całkowicie roztopi. Wysypać mąkę na stolnicę i dodawać wodę gorącą, ciągle wyrabiając ciasto (najpierw można mieszać mąkę z wodą za pomocą noża). Dobrze wyrobić ciasto.

  3. Jeśli farsz już jest gotowy i ostudzony (ale nie z lodówki) rozwałkować ciasto i wykrajać za pomocą szklanki lub kieliszka krążki. W czasie wałkowania pozostałą część ciasta przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby się nie zeschło. Nakładać farsz i lepić pierogi (najlepiej brzegi pierogów skleić dwa lub trzy razy, żeby mieć pewność, że się nie rozkleją w czasie gotowania).

  4. Pierogi są gotowe – można je od razu ugotować w osolonej wodzie lub zamrozić surowe (posypać tackę mąką, żeby pierogi się do niej nie przykleiły, ułożyć pierogi i włożyć tackę do zamrażalnika, po zamrożeniu pakować pierogi do woreczków). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń