Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi pierogów. Od to przecież to danie kojarzy się z Polską. Kiedyś nie lubiłam lepić tych naszych przysmaków. Ale teraz mnie to odpręża. Tym bardziej że opracowałam metodę łączenia potraw tzn. mięsko zawsze gotuje wcześniej np. na rosół, mielę i zamrażam aby wyjąć w odpowiedniej chwili gdy najdzie ochota na pierogi.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11992
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25745
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11992
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25745
Składniki
Mięso myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa oraz natkę pietruszki oprócz kapusty i grzybów. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. W między czasie zdejmujemy szumowiny powstałe podczas gotowania. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Bulion zostawiamy, będzie nam potrzebny a resztę co zostanie możemy zamrozić. Jest to świetna baza na sos lub zupę. W mniejszym garnku gotujemy odciśniętą kapustę z grzybami zalewamy bulionem z mięsa. Gdy będzie miękka kapustę przecedzamy przez sito aby nie było płynu. Zimne mięso mielimy w maszynce razem z warzywami i grzybami z kapusty. Tak zmielone mięso łączymy z kapustą i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką mieloną papryką. Jeżeli będzie bardzo suche dodajemy bulionu aby wszystko było zwarte ( a dzięki bulionowi po ugotowaniu pierogów w środku nie będą suche). Gotowy farsz odstawiamy i zabieramy się za ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Robimy wgłębienie i wlewamy gorące mleko mieszając widelcem. Następnie wlewamy powoli ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając jajka. Ciasto jest naprawdę bardzo miękkie i elastyczne. Nie wyrabiamy zbyt długo bo zacznie robić się twarde. Gotowe ciasto po kawałku rozwałkowujemy i wykrawamy gotowe kółka ( ja używam małej foremki do pierogów zakupionej w pepco ). Na foremkę układamy ciasto i nakładamy farsz po czym mocno ściskamy ciasto. Gotowe pierogi układamy na ręczniku aby się nie sklejały. Można również ciasto wykrawać szklanką i zalepiać palcami natomiast foremką jest dużo szybciej.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i zrumieniamy drobno posiekaną cebulę. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie po 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące polane okrasą z cebuli. Pyszne są również odsmażane na drugi dzień. A Wy jakie wolicie? SMACZNEGO!!!