Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe Pierogi z mięsem i kapustą

Domowe Pierogi z mięsem i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 2585

Dodano:

Odsłon: 219

Kto z nas nie lubi pierogów. Od to przecież to danie kojarzy się z Polską. Kiedyś nie lubiłam lepić tych naszych przysmaków. Ale teraz mnie to odpręża. Tym bardziej że opracowałam metodę łączenia potraw tzn. mięsko zawsze gotuje wcześniej np. na rosół, mielę i zamrażam aby wyjąć w odpowiedniej chwili gdy najdzie ochota na pierogi.

Składniki

  • Na farsz:
  • 1 przednia golonka
  • 1/2 kg wołowiny ( u mnie szponder )
  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1/2 kg łopatki wiepszowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • mielona słodka papryka
  • Na ciasto ( ok. 120 pierogów ):
  • 1 kg mąki pszennej typ. 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki gorącego mleka
  • 2 x 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • Okrasa:
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • jedna średnia cebula
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa oraz natkę pietruszki oprócz kapusty i grzybów. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. W między czasie zdejmujemy szumowiny powstałe podczas gotowania. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy soli i pieprzu do smaku.
    Mięso wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Bulion zostawiamy, będzie nam potrzebny a resztę co zostanie możemy zamrozić. Jest to świetna baza na sos lub zupę.
    W mniejszym garnku gotujemy odciśniętą kapustę z grzybami zalewamy bulionem z mięsa.
    Gdy będzie miękka kapustę przecedzamy przez sito aby nie było płynu.
    Zimne mięso mielimy w maszynce razem z warzywami i grzybami z kapusty.
    Tak zmielone mięso łączymy z kapustą i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką mieloną papryką. Jeżeli będzie bardzo suche dodajemy bulionu aby wszystko było zwarte ( a dzięki bulionowi po ugotowaniu pierogów w środku nie będą suche).
    Gotowy farsz odstawiamy i zabieramy się za ciasto.

  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Robimy wgłębienie i wlewamy gorące mleko mieszając widelcem. Następnie wlewamy powoli ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając jajka.
    Ciasto jest naprawdę bardzo miękkie i elastyczne. Nie wyrabiamy zbyt długo bo zacznie robić się twarde.
    Gotowe ciasto po kawałku rozwałkowujemy i wykrawamy gotowe kółka ( ja używam małej foremki do pierogów zakupionej w pepco ).
    Na foremkę układamy ciasto i nakładamy farsz po czym mocno ściskamy ciasto. Gotowe pierogi układamy na ręczniku aby się nie sklejały.
    Można również ciasto wykrawać szklanką i zalepiać palcami natomiast foremką jest dużo szybciej.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i zrumieniamy drobno posiekaną cebulę.

    Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie po 3 minuty od wypłynięcia.

    Podajemy gorące polane okrasą z cebuli.

    Pyszne są również odsmażane na drugi dzień.
    A Wy jakie wolicie?

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 września Przepyszne,uwielbiam pierogi tylko zrobić się nie chce:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń