Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy hamburger z domowymi frytkami i domowym majonezem, humusem i ogórkiem małosolnym na drożdzowej maślanej bułeczce.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7741
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 253
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2816
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 562
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7741
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 253
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2816
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 562
Składniki
Majonez: Oddzielamy żółtka od białek. Do wysokiego wąskiego naczynia przekładamy żółtka, dodajemy sól oraz łyżkę musztardy i olej. Przykładamy końcówkę blendera do dna naczynia i miksując przesuwamy się wolno do góry. Powinien nam powstać gęsty majonez. Przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Hummus: Całą zawartość słoika wraz z wodą przekładamy do malaksera, dodajemy olej, ząbek czosnku, sól, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Miksujemy na krem ok. 5 minut. Przekładamy do naczynia z zamknięciem. HAMBURGER: Mięso przekładamy do miski i doprawiamy solę, pieprzem i sosem sojowym. Dobrze wyrabiamy. Wymasowane mięso dzielimy na dwa i formujemy 2 dyski. Każdego smarujemy z obu stron olejem Kujawskim 3 Ziarna. Rozgrzewamy patelnię grillową lub smażymy na grillu po kilka minut z każdej strony. FRYTKI: Obieramy ziemniaki i kroimy na grube frytki. Wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 6 minut. Odcedzamy. W naczyniu do smażenia frytek rozgrzewamy olej i smażymy frytki na złoto. SKŁADANIE Bułkę grillujemy w piekarniku lub na patelni grillowej. Ciepłą bułeczkę przekrawamy na pół i smarujemy dolną część humusem. Następnie układamy sałatę, wysmażonego hamburgera, plaster pomidora, łyżeczkę majonezu, plaster ogórka małosolnego, cebulę i nakładamy górną część bułeczki. Podajemy z domowymi frytkami. My dodatkowo frytki maczaliśmy w majonezie na belgijski sposób. Samcznego!