Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy hamburger z domowymi frytkami i domowym majonezem, humusem i ogórkiem małosolnym na drożdzowej maślanej bułeczce.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 991
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 991
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Majonez: Oddzielamy żółtka od białek. Do wysokiego wąskiego naczynia przekładamy żółtka, dodajemy sól oraz łyżkę musztardy i olej. Przykładamy końcówkę blendera do dna naczynia i miksując przesuwamy się wolno do góry. Powinien nam powstać gęsty majonez. Przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Hummus: Całą zawartość słoika wraz z wodą przekładamy do malaksera, dodajemy olej, ząbek czosnku, sól, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Miksujemy na krem ok. 5 minut. Przekładamy do naczynia z zamknięciem. HAMBURGER: Mięso przekładamy do miski i doprawiamy solę, pieprzem i sosem sojowym. Dobrze wyrabiamy. Wymasowane mięso dzielimy na dwa i formujemy 2 dyski. Każdego smarujemy z obu stron olejem Kujawskim 3 Ziarna. Rozgrzewamy patelnię grillową lub smażymy na grillu po kilka minut z każdej strony. FRYTKI: Obieramy ziemniaki i kroimy na grube frytki. Wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 6 minut. Odcedzamy. W naczyniu do smażenia frytek rozgrzewamy olej i smażymy frytki na złoto. SKŁADANIE Bułkę grillujemy w piekarniku lub na patelni grillowej. Ciepłą bułeczkę przekrawamy na pół i smarujemy dolną część humusem. Następnie układamy sałatę, wysmażonego hamburgera, plaster pomidora, łyżeczkę majonezu, plaster ogórka małosolnego, cebulę i nakładamy górną część bułeczki. Podajemy z domowymi frytkami. My dodatkowo frytki maczaliśmy w majonezie na belgijski sposób. Samcznego!