Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy kapuśniak

Domowy kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48498

Dodano:

Odsłon: 2508

Domowa kiszona kapusta, boczek, żeberko... pyszny kapuśniaczek.

Składniki

  • kapusta kiszona 2 kg
  • boczek surowy 1/2 kg
  • żeberko wieprzowe 1 kg
  • sól, pieprz
  • cebula 1 szt (duża)
  • marchew 2 szt, pietruszka 2 szt, ziemniaki 6 szt
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa pokroić i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Żeberko ugotować oddzielnie (mięso powinno odchodzić od kości). Obrać, pokroić na kawałki. Boczek pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na patelni, pod konie smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę zalać niewielką ilością wody, gotować około 60 minut. Na 40 minut przed końcem gotowania dodać podsmażony boczek. Przed podaniem dodać ugotowane żeberko i warzywa. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.

    Smacznego.

    Uwaga: Do kapuśniaku można dodać jeszcze liście laurowe i ziele angielskie. U mnie akurat nie było to konieczne, ponieważ kapusta kiszona zawierała i jedno i drugie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń