Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczerze mówiąc to chyba nie znam osoby, która nie lubi kebaba. Z resztą w kraju, w którym kebab rządzi kebaba nie lubić? Niemożliwe! A ten domowy jest zdecydowanie lepszy, bo masz pewność, co jesz!
Składniki
Bułki do kebaba: Do letniego mleka wymieszanego z letnią wodą dodać drożdże, cukier i dwie łyżki mąki, wymieszać dokładnie i odstawić na 20 minut. Do mąki dodać masło, olej, sól oraz jajko i drożdżowy zaczyn, ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić na pól godziny. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blat opruszony mąką i podzielić na 4 równe części. Piekarnik nagrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto na bułki rozgnieść na ok. centymetrowe okręgi i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie posmarować bułki żółtkiem wymieszanym z mlekiem, można posypać sezamem. Piec przez ok. 15 minut.
Mięso: Oczyszczone mięso pokroić w kostkę. Olej podgrzać na patelni, dodać pokrojone mięso, doprawić. Cebulę pokroić w piórka i dodać po chwili do mięsa. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe.
Surówki : Wszystkie składniki na sałatki ze sobą wymieszać. Podstawą jest smak, próbować i doprawiać wedle gustu.
Gotowe bułki do kebaba wstawić na chwilę do grilla elektrycznego, następnie rozciąć je wzdłuż, wysmarować sosem z ketchupu i majonezu, ułożyć trochę surówki, na to mięso, ponownie mix surówek, mięso, warzywa i sosy. Gwarantuje, jest trochę przy nim roboty, ale jest przepyszny!:)