Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacznie zdrowsza wersja popularnego fastfoodu serwowanego niemalże na każdym rogu.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Filet z piersi kurczaka solankujemy tzn. na 0,5l wody wsypujemy 25g soli i mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie zanurzamy w roztworze kurczaka - to spowoduje, że będzie równo posolony i zabijemy bakterię! Mięsa nie myjemy. Kurczak w solance ma leżeć przez godzinę. Następnie należy go wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym. I zamarynować w oliwie, papryce słodkiej, płatkach chilli, kurkumie i suszonym imbirze. Odstawić na pół godziny albo dłużej aby "przeszedł smakami"
Kapustę pekińską, pomidory, ogórki i czerwoną cebulę kroimy - będą stanowiły dodatek do naszego kebaba.
Oliwę, która pozostanie z panierowania kurczaka podgrzewamy na patelni a następnie smażymy na niej kurczaka. Jeśli pierś jest gruba to należy po solidnym jej obsmażeniu z obu stron, zdjąć ją na deskę przekroić (zapewne będzie surowa w środku) a następnie smażyć plastry z jednej i drugiej strony do momentu, aż się usmażą.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka, podgrzewamy placek tortilli z jednej strony. Przekładamy go na talerz lub deskę i od zatłuszczonej strony smarujemy ulubionym sosem. Następnie układamy warstwę kapusty pekińskiej, pomidory, ogórki i czerwoną cebulę a na sam wierzch pokrojone kawałki kurczaka. Wszystko zawijamy jak burito (jak to zrobić pokazałem na filmie) i od zawiniętej strony prażymy na patelni po chwili obracając i prażąc z drugiej strony. Zjadamy ciepłe :) Życzę smacznego!