Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacznie zdrowsza wersja popularnego fastfoodu serwowanego niemalże na każdym rogu.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1332
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4186
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1205
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1332
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4186
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1205
Składniki
Filet z piersi kurczaka solankujemy tzn. na 0,5l wody wsypujemy 25g soli i mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie zanurzamy w roztworze kurczaka - to spowoduje, że będzie równo posolony i zabijemy bakterię! Mięsa nie myjemy. Kurczak w solance ma leżeć przez godzinę. Następnie należy go wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym. I zamarynować w oliwie, papryce słodkiej, płatkach chilli, kurkumie i suszonym imbirze. Odstawić na pół godziny albo dłużej aby "przeszedł smakami"
Kapustę pekińską, pomidory, ogórki i czerwoną cebulę kroimy - będą stanowiły dodatek do naszego kebaba.
Oliwę, która pozostanie z panierowania kurczaka podgrzewamy na patelni a następnie smażymy na niej kurczaka. Jeśli pierś jest gruba to należy po solidnym jej obsmażeniu z obu stron, zdjąć ją na deskę przekroić (zapewne będzie surowa w środku) a następnie smażyć plastry z jednej i drugiej strony do momentu, aż się usmażą.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka, podgrzewamy placek tortilli z jednej strony. Przekładamy go na talerz lub deskę i od zatłuszczonej strony smarujemy ulubionym sosem. Następnie układamy warstwę kapusty pekińskiej, pomidory, ogórki i czerwoną cebulę a na sam wierzch pokrojone kawałki kurczaka. Wszystko zawijamy jak burito (jak to zrobić pokazałem na filmie) i od zawiniętej strony prażymy na patelni po chwili obracając i prażąc z drugiej strony. Zjadamy ciepłe :) Życzę smacznego!