Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kebab na ciepło. Dziś przygotowałam coś pysznego i oryginalnego. To domowy kebab na ciepło. Zrobiłam pyszne bułeczki czosnkowe a w nich ulubione składniki do kebaba. U mnie to sałatka lodowa, kurczak, czerwona cebula, sos czosnkowy. Takie kanapeczki a la kebab to oryginale podanie tego dania które na pewno zachwyci wszystkich domowników. Zróbcie koniecznie.
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1337
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1337
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Składniki
Masło rozpuszczam a mleko podgrzewam. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dodaję drożdże oraz cukier i mieszam. Do misy miksera wsypuję mąkę, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i masło. Wyrabiam ciasto ok. 8 minut i odstawiam na 40 minut. Przygotowuję kwadratową brytfanę. Wykładam ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Z ciasta formuję bułeczki i odstawiam do ponownego wyrośnięcia by bułki do siebie przylegały.
Piekę ok. 20 minut. Bułeczki będą ponownie zapiekane więc nie muszą być bardzo mocno spieczone. Gdy bułki się pieką filet z kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy. Smażymy na oleju. Pozostałe składniki kroimy a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy również sos na domowy kebab. Łączymy majonez, śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Po upieczeniu bułek czekamy kilka minut by nieco przestygły a następnie wyciągamy z brytfany i delikatnie przecinamy na pół całą warstwę bułek. Dolną część bułek wkładamy do brytfany i smarujemy sosem czosnkowym oraz układamy wszystkie składniki: sałatę, mięso. ser i warzywa. Przykładamy górną częścią bułek. Górną część bułek smarujemy sosem z oliwy wraz z przyprawami. Tak zapiekamy jeszcze ok. 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu kebaby kroimy na małe kanapeczki. Domowy kebab na ciepło gotowy. Smacznego. Po dokładny przepis jak wykonać taki kebab zapraszam na mój kanał na You Tube.