Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kebab z kurczaka jest dość prosty w przygotowaniu. Wyjątkowa, jogurtowo-pomidorowa marynata z dużą ilością przypraw dodaje mięsu wyrazistości i aromatu. Z tak przyrządzonym kebabem każde danie kuchni tureckiej wyjdzie doskonałe.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105446
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4548
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 24
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105446
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4548
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 24
Składniki
Przygotuj marynatę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na w miarę jednolitą masę.
Przygotuj kurczaka. Kurczaka osusz i dobrze dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Przełóż mięso do marynaty i wymieszaj, by każdy kawałek był dobrze pokryty mieszanką. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ułóż mięso w 1-2 stosy. Nabij kawałki kurczaka na metalowe szpikulce do grilla i mocno dociśnij do siebie.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Szaszłyki z kurczakiem połóż na dużej patelni lub naczyniu żaroodpornym, by mięso swobodnie wisiało w powietrzu, a końcówki szpikulców były oparte o naczynie. Możesz też użyć rożna w piekarniku, jeśli twoje urządzenie ma tę funkcję. Wówczas pamiętaj o podłożeniu patelni pod mięso, by zbierało ściekające płyny. Piecz domowy kebab przez 30-35 minut do momentu zezłocenia, a nawet drobnego zwęglenia na wierzchu. Wyjmij mięso i ostrożnie je obróć.
Wytworzonym sokiem zebranym z naczynia posmaruj wierzch kurczaka. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia powinien wynosić nawet do godziny – mięso nie może być w środku różowe. Po upieczeniu, wyjmij kebab i pozwól mu odpocząć przez 10 minut. Trzymając szpikulce pionowo, pod lekkim kątem, drugą ręką krój mięso od góry do dołu, tworząc charakterystyczne ścinki. Mięso podawaj z dodatkiem ulubionych warzyw, zawinięte w tortillę lub włożone do pity.