Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kebab z kurczaka jest dość prosty w przygotowaniu. Wyjątkowa, jogurtowo-pomidorowa marynata z dużą ilością przypraw dodaje mięsu wyrazistości i aromatu. Z tak przyrządzonym kebabem każde danie kuchni tureckiej wyjdzie doskonałe.
Przepis dnia
Shish-kebaby to takie szaszłyki z mięsa mielonego. Można usmażyć na grillu, a...
Odsłon: 39881
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 642
Jak byłam małą dziewczynką to święta Wielkanocne zawsze kojarzyły mi się ze ś...
Odsłon: 1261
Dzisiaj zapraszam na pyszną i szybką surówkę, którą moi chłopcy uwielbiają, a...
Odsłon: 678
Witajcie chciałbym wam zaprezentować szybki shake kawowy który doskonale spra...
Odsłon: 277
prosty gulasz na bazie cebuli, marchewki i selera, czyli tradycyjnego włoskie...
Odsłon: 95
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 642
Jak byłam małą dziewczynką to święta Wielkanocne zawsze kojarzyły mi się ze ś...
Odsłon: 1261
Dzisiaj zapraszam na pyszną i szybką surówkę, którą moi chłopcy uwielbiają, a...
Odsłon: 678
Witajcie chciałbym wam zaprezentować szybki shake kawowy który doskonale spra...
Odsłon: 277
prosty gulasz na bazie cebuli, marchewki i selera, czyli tradycyjnego włoskie...
Odsłon: 95
Składniki
Przygotuj marynatę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na w miarę jednolitą masę.
Przygotuj kurczaka. Kurczaka osusz i dobrze dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Przełóż mięso do marynaty i wymieszaj, by każdy kawałek był dobrze pokryty mieszanką. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ułóż mięso w 1-2 stosy. Nabij kawałki kurczaka na metalowe szpikulce do grilla i mocno dociśnij do siebie.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Szaszłyki z kurczakiem połóż na dużej patelni lub naczyniu żaroodpornym, by mięso swobodnie wisiało w powietrzu, a końcówki szpikulców były oparte o naczynie. Możesz też użyć rożna w piekarniku, jeśli twoje urządzenie ma tę funkcję. Wówczas pamiętaj o podłożeniu patelni pod mięso, by zbierało ściekające płyny. Piecz domowy kebab przez 30-35 minut do momentu zezłocenia, a nawet drobnego zwęglenia na wierzchu. Wyjmij mięso i ostrożnie je obróć.
Wytworzonym sokiem zebranym z naczynia posmaruj wierzch kurczaka. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia powinien wynosić nawet do godziny – mięso nie może być w środku różowe. Po upieczeniu, wyjmij kebab i pozwól mu odpocząć przez 10 minut. Trzymając szpikulce pionowo, pod lekkim kątem, drugą ręką krój mięso od góry do dołu, tworząc charakterystyczne ścinki. Mięso podawaj z dodatkiem ulubionych warzyw, zawinięte w tortillę lub włożone do pity.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki z grzybami w boczku
Dania główne
Kotlety mielone z kaszą manną
Dania główne
Schab po szwajcarsku
Dania główne
Roladki z masłem i pieczarkami
Polędwiczki z grzybami w boczku
Polędwiczki wieprzowe, które same rozpływają się w ustach. Mięso faszerowane...
Odsłon: 239
Kotlety mielone z kaszą manną
Puszyste, wilgotne kotlety mielone z kaszą manną. Są zdecydowanie smaczniejsz...
Odsłon: 157