Domowy kebab z kurczaka jest dość prosty w przygotowaniu. Wyjątkowa, jogurtowo-pomidorowa marynata z dużą ilością przypraw dodaje mięsu wyrazistości i aromatu. Z tak przyrządzonym kebabem każde danie kuchni tureckiej wyjdzie doskonałe.
Domowy kebab z kurczaka
Składniki
- 2 kg udek z kurczaka bez kości
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
Marynata
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sok i tarte skórki z dwóch cytryn
- 8 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kolendry
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Składniki
- 2 kg udek z kurczaka bez kości
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
Marynata
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sok i tarte skórki z dwóch cytryn
- 8 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kolendry
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki

Etapy przygotowania
Przygotuj marynatę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na w miarę jednolitą masę.
Przygotuj kurczaka. Kurczaka osusz i dobrze dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Przełóż mięso do marynaty i wymieszaj, by każdy kawałek był dobrze pokryty mieszanką. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ułóż mięso w 1-2 stosy. Nabij kawałki kurczaka na metalowe szpikulce do grilla i mocno dociśnij do siebie.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Szaszłyki z kurczakiem połóż na dużej patelni lub naczyniu żaroodpornym, by mięso swobodnie wisiało w powietrzu, a końcówki szpikulców były oparte o naczynie. Możesz też użyć rożna w piekarniku, jeśli twoje urządzenie ma tę funkcję. Wówczas pamiętaj o podłożeniu patelni pod mięso, by zbierało ściekające płyny. Piecz domowy kebab przez 30-35 minut do momentu zezłocenia, a nawet drobnego zwęglenia na wierzchu. Wyjmij mięso i ostrożnie je obróć.
Wytworzonym sokiem zebranym z naczynia posmaruj wierzch kurczaka. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia powinien wynosić nawet do godziny – mięso nie może być w środku różowe. Po upieczeniu, wyjmij kebab i pozwól mu odpocząć przez 10 minut. Trzymając szpikulce pionowo, pod lekkim kątem, drugą ręką krój mięso od góry do dołu, tworząc charakterystyczne ścinki. Mięso podawaj z dodatkiem ulubionych warzyw, zawinięte w tortillę lub włożone do pity.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 669
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 669



Składniki
- 2 kg udek z kurczaka bez kości
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sok i tarte skórki z dwóch cytryn
- 8 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kolendry
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Przygotuj marynatę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na w miarę jednolitą masę.
Przygotuj kurczaka. Kurczaka osusz i dobrze dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Przełóż mięso do marynaty i wymieszaj, by każdy kawałek był dobrze pokryty mieszanką. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ułóż mięso w 1-2 stosy. Nabij kawałki kurczaka na metalowe szpikulce do grilla i mocno dociśnij do siebie.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Szaszłyki z kurczakiem połóż na dużej patelni lub naczyniu żaroodpornym, by mięso swobodnie wisiało w powietrzu, a końcówki szpikulców były oparte o naczynie. Możesz też użyć rożna w piekarniku, jeśli twoje urządzenie ma tę funkcję. Wówczas pamiętaj o podłożeniu patelni pod mięso, by zbierało ściekające płyny. Piecz domowy kebab przez 30-35 minut do momentu zezłocenia, a nawet drobnego zwęglenia na wierzchu. Wyjmij mięso i ostrożnie je obróć.
Wytworzonym sokiem zebranym z naczynia posmaruj wierzch kurczaka. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia powinien wynosić nawet do godziny – mięso nie może być w środku różowe. Po upieczeniu, wyjmij kebab i pozwól mu odpocząć przez 10 minut. Trzymając szpikulce pionowo, pod lekkim kątem, drugą ręką krój mięso od góry do dołu, tworząc charakterystyczne ścinki. Mięso podawaj z dodatkiem ulubionych warzyw, zawinięte w tortillę lub włożone do pity.
Taki domowy kebab najlepiej smakuje.;)