Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tej potrawy przydadzą się patyczki na szaszłyki do grilla, duża cebula lub ziemniak oraz kratka-ruszt (taka, która z reguły jest na stanie wyposażenia piekarnika) – dzięki temu będzie Wam łatwiej ustabilizować kebab w piekarniku.
Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w bardziej cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem (ale uważać, by nie podziurawić mięsa).
Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw). Dodać olej (lub jogurt wedle uznania) i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzeć mięso.
Przygotować dużą cebulę lub ziemniaka. Przekroić na pół. Jedną połówkę wykorzystać jako podstawę, wbić 4 szaszłyki, a na nie wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać tak, by powstała z nich wieża – dość wysoka, lecz stosunkowo wąska (dzięki czemu mięso w środku tak samo się dopiecze jak na zewnątrz; jeśli zaś kebab będzie zbyt szeroki, to istnieje ryzyko, że z zewnątrz mięso się upiecze, a wewnątrz pozostanie nieco surowe). Ponabijać mięso aż do wyczerpania wszystkich składników. Na samą górę wbić drugą połówkę cebuli lub ziemniaka, a całego kebaba zawinąć dość ściśle w folię spożywczą, formując rulon i wstawić do lodówki na minimum 60 minut, by mięso się zamarynowało.
Do piekarnika na sam dół wstawić blaszkę, która standardowo dołączona jest do piekarnika, a na górę (na wysokości, gdzie mniej więcej sięga kebab) wstawić kratkę-ruszt, by stabilizowała całość – górne krawędzie szaszłyków włożyć między kratki, by cały kebab stał stabilnie i się nie przewracał. Kolejno rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec mięso przez ok. 90 minut (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa).
Po upieczeniu wyjąć kebaba z piekarnika i zostawić go na kilka minut, by mięso odpoczęło, a soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić mięso w cienki paseczki. Podawać np. w bułce kebabowej, z tortillą, z frytkami lub dowolnie wedle uznania. Smacznego!
Moja improwizacja :) Danie jest bardzo syte więc nadaje się na danie główne
Odsłon: 8724
Przepis dnia
Domowy fast food do zrobienia w maksymalnie 30 minut, wliczając w to czas nag...
Odsłon: 21948
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 40
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 325
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 40
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 325
Składniki
Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w bardziej cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem (ale uważać, by nie podziurawić mięsa).
Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw). Dodać olej (lub jogurt wedle uznania) i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzeć mięso.
Przygotować dużą cebulę lub ziemniaka. Przekroić na pół. Jedną połówkę wykorzystać jako podstawę, wbić 4 szaszłyki, a na nie wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać tak, by powstała z nich wieża – dość wysoka, lecz stosunkowo wąska (dzięki czemu mięso w środku tak samo się dopiecze jak na zewnątrz; jeśli zaś kebab będzie zbyt szeroki, to istnieje ryzyko, że z zewnątrz mięso się upiecze, a wewnątrz pozostanie nieco surowe). Ponabijać mięso aż do wyczerpania wszystkich składników. Na samą górę wbić drugą połówkę cebuli lub ziemniaka, a całego kebaba zawinąć dość ściśle w folię spożywczą, formując rulon i wstawić do lodówki na minimum 60 minut, by mięso się zamarynowało.
Do piekarnika na sam dół wstawić blaszkę, która standardowo dołączona jest do piekarnika, a na górę (na wysokości, gdzie mniej więcej sięga kebab) wstawić kratkę-ruszt, by stabilizowała całość – górne krawędzie szaszłyków włożyć między kratki, by cały kebab stał stabilnie i się nie przewracał. Kolejno rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec mięso przez ok. 90 minut (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa).
Po upieczeniu wyjąć kebaba z piekarnika i zostawić go na kilka minut, by mięso odpoczęło, a soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić mięso w cienki paseczki. Podawać np. w bułce kebabowej, z tortillą, z frytkami lub dowolnie wedle uznania. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 35
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 816