Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy pamiętasz te niedzielne poranki z czasów dzieciństwa, gdy mama lub babcia pieczołowicie wyrabiały makaron? Przyznaj, że nic nie smakowało tak dobrze jak ten ręcznie robiony makaron w gorącym, aromatycznym rosole. Teraz możesz odtworzyć ten smak. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować miękki, elastyczny i absolutnie idealny domowy makaron jajeczny. Krojąc ciasto na szersze kawałki uzyskasz makaron, który sprawdzi się w daniach obiadowych – jako pożywny dodatek do pomidorowego czy pieczarkowego sosu, a także kurczaka z warzywami lub szpinaku z fetą.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6986
Polecam.
Odsłon: 137
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5319
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2484
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6986
Polecam.
Odsłon: 137
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5319
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2484
Składniki
Przesianą mąkę uformuj w kształt kopca na stolnicy lub innej powierzchni roboczej. Na początek możesz odsypać trochę (ok. 20-30 g) na wypadek, gdyby ciasto było zbyt twarde. Jeśli potrzebujesz więcej makaronu, zwiększ ilość składników pamiętając o proporcji – 1 jajko na ok. 100 g mąki. Jeśli makaron ma mieć bardziej intensywny smak, do przedstawionego przepisu podstawowego dodaj 1-2 żółtka. Na środku kopca z mąką zrób wgłębienie, wbij do niego jajka (i ewentualnie dodatkowe żółtka), dolej oliwę oraz dosyp szczyptę soli. Jajka ubij widelcem, starając się stopniowo wchłaniać mąkę. Następnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Zanim ciasto osiągnie idealną konsystencję, wyrabianie może zając ok. 6-10 minut. W razie potrzeby dosyp odłożoną na początku mąkę. Gotowe ciasto na makaron przykryj folią spożywczą i odłóż na 20-30 minut w temperaturze pokojowej.
Powierzchnię roboczą oprósz mąką i zacznij wałkować ciasto (możesz podzielić na 2 części), starając się uzyskać okrągły arkusz. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, obsyp go mąką. Ciasto powinno być naprawdę cienkie, aby domowy makaron jajeczny był najsmaczniejszy. Rozwałkowany arkusz odstaw na ok. 10 minut i przykryj ściereczką, aby nie wysychał.
Gotowy arkusz makaronu przygotuj do krojenia. Jedną stronę arkusza zawiń do środka, a z drugą połową zrób tak samo, aby krawędzie spotkały się w środku arkusza. Teraz ostrym nożem drobno krój ciasto, starając się zachować tę samą grubość. Za pomocą noża rozsyp makaron, aby oddzielić poszczególne nitki od siebie. Lekko oprósz mąką, aby się nie posklejał.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron partiami. Możesz go delikatnie przemieszać, aby się nie posklejał. Cienki makaron gotuj ok. 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię, a grubszy ok. 3 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową.
Jeśli chcesz zostawić makaron na później, wysusz go. Rozsyp surowy makaron na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik ustaw na temperaturę 50° C i włącz funkcję termoobiegu. Wstaw blachę do piekarnika i susz makaron ok. 60-70 minut przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy makaron wyjmij i odłóż do przestygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.