Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 70

Wypróbowany przepis na "Domowy paprykarz szczeciński"

Składniki

  • 2 wędzone makrele
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 sporej wielkości cebule
  • 2 marchewki
  • 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej przyprawy: 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotuję w lekko posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Osączam go z wody, przesypuję z woreczka do miski, mieszam widelcem, by zrobił się sypki i pozostawiam, żeby wystygł.

  2. Cebule i marchewki obieram i płuczę. Cebule siekam, a marchewki ścieram na tarce o małych otworkach. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Szklę na nim cebulę, następnie dodaję marchewkę i mieszając, smażę kilka minut. Podlewam odrobiną wody, dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawiam obiema paprykami i duszę, aż warzywa będą miękkie.

  3. Ryby dokładnie oczyszczam z ości i skóry, mięso dzielę na drobne kawałeczki. Dodaję do ryżu razem z warzywami. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Paprykarz podaję na kromkach chleba.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń