Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z wielu dań obiadowych u mnie w domu z ryb smażonych. Podaję z smażonymi w piekarniku ziemniakami oraz surówkami z marchewki z jabłkiem i kapusty kiszonej domowej.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1073
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7897
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1073
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7897
Składniki
1. Rybę (filet) moczę w zimnej wodzie. 2. Rybę osuszam na ręczniku papierowym, przyprawiam od strony mięsa przyprawą do ryb. Ponieważ dorsza piekę tylko od strony skóry jej nie przyprawiam. Dorsz jest bardzo delikatny i gdybym go przewracała na patelni rozpadłby się. Piekąc go mięso delikatnie oblewam gorącą oliwą za pomocą łyżki.
3. Ziemniaki obieram, kroje na 4-6 części i płuczę w zimnej wodzie by pozbyć się jak najwięcej skrobi. Osuszam na ręczniku papierowym. Wkładam do miski, posypuję przyprawą do ziemniaków i daję łyżkę lub dwie oliwy. Obtaczam je w przyprawie z oliwą. Piekę w piekarniku (termo obieg z grillem 180-190 st. C przez ok. 30 min.).
4. Na patelni wlewam olej, podgrzewam go i smażę rybę wpierw bez pokrywki (ok. 5 min.), nakładam pokrywkę ale tak by całkowicie nie zamykała patelni i smażę na zmniejszonym ogniu. Całkowity czas smażenia to ok. 20 min. Co jakiś czas oblewam mięso oliwą.
5. Marchewkę i jabłka obieram z łupin i ścieram na tarce. Dodaję cukier i mieszam wszystko. 6. Filet z dorsza podaję z ziemniakami i surówkami.