Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz (filet) smażony z ziemniakami i surówkami

Dorsz (filet) smażony z ziemniakami i surówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1019

Dodano:

Odsłon: 117

Jedno z wielu dań obiadowych u mnie w domu z ryb smażonych. Podaję z smażonymi w piekarniku ziemniakami oraz surówkami z marchewki z jabłkiem i kapusty kiszonej domowej.

Składniki

  • Filet z dorsza
  • Ziemniaki (1-2 na osobę)
  • Olej do smażenia i marynowania
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
  • Marchewka (2 szt.) + Jabłka (2 szt.) + cukier
  • Kapusta kiszona domowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Rybę (filet) moczę w zimnej wodzie.
    2. Rybę osuszam na ręczniku papierowym, przyprawiam od strony mięsa przyprawą do ryb. Ponieważ dorsza piekę tylko od strony skóry jej nie przyprawiam. Dorsz jest bardzo delikatny i gdybym go przewracała na patelni rozpadłby się. Piekąc go mięso delikatnie oblewam gorącą oliwą za pomocą łyżki.

  2. 3. Ziemniaki obieram, kroje na 4-6 części i płuczę w zimnej wodzie by pozbyć się jak najwięcej skrobi. Osuszam na ręczniku papierowym. Wkładam do miski, posypuję przyprawą do ziemniaków i daję łyżkę lub dwie oliwy. Obtaczam je w przyprawie z oliwą. Piekę w piekarniku (termo obieg z grillem 180-190 st. C przez ok. 30 min.).

  3. 4. Na patelni wlewam olej, podgrzewam go i smażę rybę wpierw bez pokrywki (ok. 5 min.), nakładam pokrywkę ale tak by całkowicie nie zamykała patelni i smażę na zmniejszonym ogniu. Całkowity czas smażenia to ok. 20 min. Co jakiś czas oblewam mięso oliwą.

  4. 5. Marchewkę i jabłka obieram z łupin i ścieram na tarce. Dodaję cukier i mieszam wszystko.
    6. Filet z dorsza podaję z ziemniakami i surówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń