Dorsz pieczony
Składniki
- Filet z dorsza
- oliwa z oliwek 4-5 lyżek
- cytryna 1/2
- pomidor 1 szt.
- pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- przyprawa do ryb 1/2 łyżeczki
- liść lubczyku 1/2 łyżeczki
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- czosnek 2-3 ząbki
- masło 2 plasterki
Składniki
- Filet z dorsza
- oliwa z oliwek 4-5 lyżek
- cytryna 1/2
- pomidor 1 szt.
- pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- przyprawa do ryb 1/2 łyżeczki
- liść lubczyku 1/2 łyżeczki
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- czosnek 2-3 ząbki
- masło 2 plasterki
Etapy przygotowania
W miseczce rozrób oliwę, z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, papryką, przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i lubczykiem.
Filet nacieramy zrobioną marynatą i pozostawiamy na 20 minut.
Na filet układamy pokrojoną w plasterki cytrynę i na wierzch pokrojone pomidory.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) na o. 30 min. Po tym czasie na filet kładziemy plasterki masła i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Podajemy na ciepło z pieczywem i warzywami lub owocami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny posiłek, tortille ze szpinak...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Do pracy
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 423
Ostatnio komentowane przepisy
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny posiłek, tortille ze szpinak...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Do pracy
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 423
Składniki
- Filet z dorsza
- oliwa z oliwek 4-5 lyżek
- cytryna 1/2
- pomidor 1 szt.
- pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- przyprawa do ryb 1/2 łyżeczki
- liść lubczyku 1/2 łyżeczki
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- czosnek 2-3 ząbki
- masło 2 plasterki
W miseczce rozrób oliwę, z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, papryką, przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i lubczykiem.
Filet nacieramy zrobioną marynatą i pozostawiamy na 20 minut.
Na filet układamy pokrojoną w plasterki cytrynę i na wierzch pokrojone pomidory.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) na o. 30 min. Po tym czasie na filet kładziemy plasterki masła i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Podajemy na ciepło z pieczywem i warzywami lub owocami.