Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowitą i aromatyczną rybę pieczoną z dodatkiem słodkiej nuty miodu oraz sezamową nutą tahini. Całość dopełniają prażone ziarna kuminu, nadając rybie intensywnego, delikatnie cytrynowego posmaku.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 263
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 263
Składniki
> Polędwicę z dorsza dzielimy na 2 porcje, nacieramy miodem wymieszanym z pastą Tahini i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ryby oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek oraz skrapiamy wierzch każdej z ryb dodatkową porcją oliwy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut. > Po upieczeniu rybę posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami kuminu - ilość wedle upodobań smakowych (pamiętajmy, że kumin ma intensywny i dosyć specyficzny smak, który trzeba lubić, dlatego na początku radzę dodać mniejszą ilość ziaren). > Gotową rybę podałam z ziemniaczanym puree (doprawionym kurkumą, chili, kolendrą i koprem), plastrem cytryny oraz z zasmażaną czerwoną kapustą. Życzę smacznego! :)