Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz po arabsku z prażonym kuminem

Dorsz po arabsku z prażonym kuminem

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26138

Dodano:

Odsłon: 3927

Propozycja na smakowitą i aromatyczną rybę pieczoną z dodatkiem słodkiej nuty miodu oraz sezamową nutą tahini. Całość dopełniają prażone ziarna kuminu, nadając rybie intensywnego, delikatnie cytrynowego posmaku.

Składniki

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 2 łyżki pasty Tahini
  • 2 łyżki miodu*
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • kumin
  • * zamiast miodu możemy użyć ciemnej melasy lub jasnej melasy z buraka ćwikłowego
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz po arabsku z prażonym kuminem

Przygotowanie

  1. > Polędwicę z dorsza dzielimy na 2 porcje, nacieramy miodem wymieszanym z pastą Tahini i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ryby oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek oraz skrapiamy wierzch każdej z ryb dodatkową porcją oliwy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut.

    > Po upieczeniu rybę posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami kuminu - ilość wedle upodobań smakowych (pamiętajmy, że kumin ma intensywny i dosyć specyficzny smak, który trzeba lubić, dlatego na początku radzę dodać mniejszą ilość ziaren).

    > Gotową rybę podałam z ziemniaczanym puree (doprawionym kurkumą, chili, kolendrą i koprem), plastrem cytryny oraz z zasmażaną czerwoną kapustą.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń