Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym według Ewy Wachowicz

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1491

Dodano:

Odsłon: 853

Koniecznie wypróbujcie to danie. Przepis pochodzi z 423 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 800 g fileta z dorsza
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego do wysmarowania formy
  • 2 szalotki
  • 2 garście groszku cukrowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sos: 4 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • do podania: purée ziemniaczane z kurkumą
  • kalafior romanesco
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz po norwesku z sosem jajecznym według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w natłuszczonym masłem naczyniu do zapiekania. Dorzucić pokrojoną szalotkę i groszek cukrowy.

  2. Wodę i wino wlać do garnka, przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zagotować. Gorącą zaprawą zalać dorsza z warzywami. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C.

  3. Jajka wybić do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Roztrzepać. Podgrzewać aż zgęstnieje cały czas mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

  4. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać kurkumę, łyżkę masła i trochę mleka. Ugnieść. Posypać pokrojonym koperkiem.

  5. Dorsza podawać od razu po wyjęciu z piekarnika – z sosem, ziemniaczanym purée i ugotowanym kalafiorem romanesco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń