Do góry

Dania główne Przepis na:

dorsz pod orzechową kruszonką

dorsz pod orzechową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 2829

Dodano:

Odsłon: 255

Alternatywa dla ryby w panierce. Delikatny dorsz z chrupiącą, aromatyczną kruszonką.

Składniki

  • filety z dorsza - 4 szt po 150 g
  • siekane orzechy włoskie - 4 łyżki
  • tarta bułka - 6 łyżek
  • siekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • cytryna
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
dorsz pod orzechową kruszonką

Przygotowanie

  1. Bułkę tartą połączyć z orzechami włoskimi i natką pietruszki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dwie łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem.

  2. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie do zapiekania skropić pozostałą oliwą. Filety ułożyć w naczyniu. Na wierzchu każdego kawałka ryby rozłożyć warstwę kruszonki.

  4. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut do zrumienienia kruszonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń