Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiad w pół godziny
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3218
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 181
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3218
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 181
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Jeżeli kupiliśmy filety z mrożonego dorsza, pozostawiamy je w lodówce do rozmrożenia na całą noc. Możemy oczywiście użyć świeże filety, czy polędwiczki.
Rozmrożone, lub świeże filety myjemy, kroimy na kawałki i pozostawiamy na zewnątrz, aby nabrały pokojowej temperatury. Następnie odciskamy wodę w nich zawartą papierowym ręcznikiem. To pierwszy warunek aby się nie rozpadały przy smażeniu.
Pokrojone kawałki, obsypujemy z obu stron przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym, solą i tymiankiem. Kawałki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Tak przygotowaną rybę pozostawiamy na 30 min.
Smażymy w głębokim tłuszczu-bardzo gorącym (to drugi warunek aby dorsz się nie rozpadał) przez 2-3 minuty z każdej strony.
Podajemy z chlebem lub frytkami i sałatką. Ja robię ją z kiszonego ogórka bez skórki posiekanego wraz z pomidorami truskawkowymi.