Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiad w pół godziny
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 237
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 237
Składniki
Jeżeli kupiliśmy filety z mrożonego dorsza, pozostawiamy je w lodówce do rozmrożenia na całą noc. Możemy oczywiście użyć świeże filety, czy polędwiczki.
Rozmrożone, lub świeże filety myjemy, kroimy na kawałki i pozostawiamy na zewnątrz, aby nabrały pokojowej temperatury. Następnie odciskamy wodę w nich zawartą papierowym ręcznikiem. To pierwszy warunek aby się nie rozpadały przy smażeniu.
Pokrojone kawałki, obsypujemy z obu stron przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym, solą i tymiankiem. Kawałki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Tak przygotowaną rybę pozostawiamy na 30 min.
Smażymy w głębokim tłuszczu-bardzo gorącym (to drugi warunek aby dorsz się nie rozpadał) przez 2-3 minuty z każdej strony.
Podajemy z chlebem lub frytkami i sałatką. Ja robię ją z kiszonego ogórka bez skórki posiekanego wraz z pomidorami truskawkowymi.