Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym

Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2231 Ocena: 49263

Dodano:

Odsłon: 2059

Dla nas najsmaczniejsza ryba ,otulona bazyliowym ciastem. Do tego topinambur z lazurem...mmm! Pycha!

Składniki

  • 700 g filetu z dorsza
  • sól ,pieprz
  • sok z cytryny
  • jajko
  • 200 ml mleka
  • pęczek bazylii
  • cebula
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 500 g topinamburu
  • 100 g sera pleśniowego niebieskiego
  • łyżka gęstej śmietany
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym

Przygotowanie

  1. Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Jajko mieszamy ze śmietaną ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree.
    Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niva 05 kwietnia 2015 Bogactwo smaków i niebanalne pomysły, podziwiam kreatywność i talent :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 03 kwietnia 2015 Boska propozycja na rybkę! Pysznie u Ciebie :D

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń