Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w sosie koperkowym z kaparami idealny na święta :-)

Dorsz w sosie koperkowym z kaparami idealny na święta :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2947

Dodano:

Odsłon: 13065

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam dorsza w sosie koperkowym z kaparami. Ryba idealnie sprawdzi się na stole świątecznym, polecam serdecznie. Smacznego !!! https://youtu.be/a3dps1KtzlM

Składniki

  • Dorsz filet 500 g.
  • Koper 1 pęczek.
  • Masło 50 g.
  • Śmietanka 30 % 330 ml.
  • Czosnek 1 ząbek.
  • Kapary kilkanaście sztuk.
  • Olej rzepakowy.
  • Cytryna 2 plasterki.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz w sosie koperkowym z kaparami idealny na święta :-)

Przygotowanie

  1. Rybę należy opłukać i obsuszyć ręcznikiem papierowym, następnie sprawdzamy czy wszystkie ości są wyjęte.
    Rybę dzielimy na 4 porcję, oprószamy solą i pieprzem,
    rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy masło.
    Gdy masło się rozpuści układamy dorsza na patelni i podsmażamy po 2 minuty z obu stron, następnie wykładamy rybę na talerz i na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek i kapary, podsmażamy chwilę i zalewamy śmietanką, dorzucamy posiekany koper, całość redukujemy aby sos zrobił się gęsty i 2 minuty przed końcem dorzucamy podsmażonego dorsza aby nabrał temperatury i doszedł w środku.
    Gotowe !!!

    Na talerzu układamy kawałki dorsza zalewamy sosem i układamy połówki cytryny na górę ryby.

    Polecam serdecznie :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń