Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona ryba i sos szafranowy.. czegóż więcej trzeba :-)
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2149
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2149
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Składniki
1. Oczyszczonego i osuszonego dorsza posmaruj oliwą. 2. Oprósz solą oraz pieprzem. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka plasterków cytryny i ułóż na nich rybę. 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na około 20 minut. 5. W tym czasie przygotuj sos szafranowy. PRZYGOTOWANIE SOSU: 1. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. 2. Przełóż ją do rondelka wraz z winem. 3. Gotuj na małym ogniu aż szalotka zmięknie, a płyn się zredukuje. 4. Dodaj masło, śmietankę kremówkę, sól oraz nitki szafranu. 5. Zagotuj. 6. Kiedy lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i za pomocą ręcznego blendera zblenduj na gładki krem. 7. Tak przygotowanym sosem polej upieczoną rybę. 8. Smacznego