Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z czarną soczewicą

Dorsz z czarną soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 5208

Dodano:

Odsłon: 649

Pyszne zdrowe i pyszne danie.

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki jeśli są duże to kroimy na pól i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez około 1h i 10 minut w temp 180C Kiedy przestygną obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i odrobiną soku z cytryny.

  2. Soczewicę musimy solidnie wypłukać. Gotujemy ją w proporacjach 3 do 1. 3 szklanki wody na jedną szklankę soczewicy. Gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, ale powinno to być około 15 minut. Wodę oczywiście solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, smakujemy czy nie potrzebuje więcej soli i sugeruję aby dodać trochę masła (dzięki temu nabierze blasku i będzie smaczniejsza.

  3. Dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem (nie bójmy się soli w przypadku ryb). Dorsza smażymy na maśle! Masło należy uprzednio nagrzać ale nie za mocno. W zależności od grubości ryby smażymy ją po około 2 minuty z każdej strony w przypadku polędwiczki trochę dłużej. Rybę podczas smażenia można polewać masłem z patelni.

  4. Pozostaje już tylko nałożyć danie i cieszyć się pysznym daniem.
    Życzę smacznego i zapraszam do zobaczenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie krok po kroku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń