Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne zdrowe i pyszne danie.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Składniki
Buraki jeśli są duże to kroimy na pól i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez około 1h i 10 minut w temp 180C Kiedy przestygną obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i odrobiną soku z cytryny.
Soczewicę musimy solidnie wypłukać. Gotujemy ją w proporacjach 3 do 1. 3 szklanki wody na jedną szklankę soczewicy. Gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, ale powinno to być około 15 minut. Wodę oczywiście solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, smakujemy czy nie potrzebuje więcej soli i sugeruję aby dodać trochę masła (dzięki temu nabierze blasku i będzie smaczniejsza.
Dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem (nie bójmy się soli w przypadku ryb). Dorsza smażymy na maśle! Masło należy uprzednio nagrzać ale nie za mocno. W zależności od grubości ryby smażymy ją po około 2 minuty z każdej strony w przypadku polędwiczki trochę dłużej. Rybę podczas smażenia można polewać masłem z patelni.
Pozostaje już tylko nałożyć danie i cieszyć się pysznym daniem. Życzę smacznego i zapraszam do zobaczenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie krok po kroku.