Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-05-2015
Propozycja na delikatne roladki z dorsza wypełnione świeżą bazylią i jabłkiem, które nadaje rybie soczystości i delikatnej słodkości. Całość otulona kremowym sosem z kawałkami marchewki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1857
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4786
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1857
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4786
Składniki
Marchewki obieramy, kroimy w małą kosteczkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tylko na tyle, aby przykryć wszystkie kawałki. Marchewki gotujemy al dente, a wodę dosalamy i dosładzamy do smaku cukrem brzozowym.
1/3 część ugotowanej marchewki przekładamy do naczynia, dolewamy wodę z gotowania oraz dodajemy łyżkę masła - wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej i gładkiej masy. Powstały sos ponownie dolewamy do garnka, w której znajdują się pozostałe kawałki marchewki i zagotowujemy.
Filet z dorsza pozbawiamy ości i skóry, dzielimy na pół i oprószamy z obu stron solą morską oraz z jednej strony (środkiem przyszłej rolady) białym pieprzem.
Na każdy kawałek układamy świeże listki bazylii oraz kawałki jabłka.
Roladki zawijamy (od strony węższej części), spinamy wykałaczkami, owijamy w folię aluminiową (tzw. papiloty), na której układamy kawałek masła i gotujemy na parze około 15 do 20 minut. * każdą roladkę możemy dodatkowo owinąć cienkim plastrem marchewki.
Gotowe roladki podajemy z sosem marchewkowym.
Życzę smacznego! :)